Novosti

Poljoprivredne površine Brodsko-posavske županije očišćene od mina

Uspješno je priveden kraju projekt razminiranja poljoprivrednih površina na području Brodsko-posavske županije. Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna ujedno i prvi projekt koji je u potpunosti financiran iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Poslovi razminiravanja odvijali su se na površini od ukupno 857.425 m2, a pronađena su 2 komada protu-pješačkih mina i 23 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Završetak projekta svečano je obilježen na konferenciji održanoj u četvrtak 25. veljače u Općini Gornji Bogićevci, jednoj od četiri razminirane općine, a konferenciji je prethodio obilazak terena na poligonu u Širincima.

Na konferenciji su prisutne pozdravili Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci, Dražen Jakopec – ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Hrvoje Debač – v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje,  Danijel Marušić – župan Brodsko–posavske županije te Nada Trgovčević Letica – načelnica Sektora za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede.

U uvodnom obraćanju izraženo je zadovoljstvo konačnim rezultatima provedbe te su istaknute koristi koje će proizaći iz projekta, a to su prije svega sigurno i nesmetano kretanje ljudi i životinja te oporavak i rast konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon uvodnog obraćanja uslijedila je prezentacija samog projekta te predstavljanje djelatnosti Razvojne agencije i LAG-ova Brodsko-posavske županije.

Događaj je završen prezentacijom Ministarstva poljoprivrede putem koje su predstavljene sve mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. te pojašnjene mogućnosti koje Program nudi poljoprivrednicima, jedinicama lokalne samouprave i drugim korisnicima.

Podsjetimo, ovaj projekt proveden je u okviru Mjere 5. “Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti”, podmjere 5.2. “Potpora u za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima”, operacije 5.2.2. “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta”.

Prezentaciju o mjerama Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. možete pogledati OVDJE