Novosti

Održana svečanost završetka projekta razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko – moslavačkoj županiji unutar tipa operacije 5.2.2.

U Sisku, 22. studenoga 2016. godine održana je svečanost završetka projekta razminiranja poljoprivrednih površina u Sisačko – moslavačkoj županiji u okviru mjere 5, podmjere 5.2., tipa operacije 5.2.2. “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Projektom je bilo obuhvaćeno pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina prostornih cjelina na području Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Gvozda, Dvora i Sunje.

Ukupno je pretraženo i razminirano više od 13,4 milijuna četvornih metara poljoprivrednih površina, dok ukupna vrijednost projekta iznosi oko 91 milijun kuna.

Svečanost je bila koncipirana u tri teme. Okupljanje sudionika bilo je u Glinskoj Poljani u 10,00 sati, gdje su se nazočnima obratili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Dražen Jakopec i Tomislav Ban, zatim župan Sisačko – moslavačke županije, Ivo Žinić te predstavnik Ministarstva poljoprivrede, ministar Tomislav Tolušić.

 

razminiranje-5-2-2

 

Dovođenje zemljišta u funkciju osigurati će održivost proizvodnje i spriječiti propadanje poljoprivrednih gospodarstava u ratom pogođenim područjima. Samo razminiranje doprinijeti će sprečavanju rizika na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i povratak stanovništva u ruralna područja.

 

dsc_0508

 

Budući je riječ o poljoprivrednim proizvođačima kao krajnjim korisnicima mjera Programa ruralnog razvoja, u drugom dijelu svečanosti održana je radionica o mogućnostima ulaganja koje navedene mjere pružaju s naglaskom na mjere 4 i 6. Sudionici predavanja bili su poljoprivredni proizvođači, predstavnici LAG -a Zrinska gora – Turopolje, LAG-a Una, LAG-a Moslavina te predstavnici Savjetodavne službe.

Nakon obilaska terena, svečanost je nastavljena u hotelu Panonija u Sisku, gdje je održana prezentacija od strane aktera koji su sudjelovali u procesu provedbe navedenog projekta, Hrvatskog centra za razminiranje, a nazočnima su se obratili predstavnici HCR-a, Tomislav Ban i Dražen Jakopec, župan Sisačko – moslavačke županije, Ivo Žinić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Svečanosti su nazočili izaslanik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marko Sladoljev, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova, načelnik PU Sisačko – moslavačke Marko Rašić te gradonačelnici i načelnici jedinica lokalne samouprave koje su bile predmet projekta.

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., putem Mjere 5 tip operacije 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ s ukupnom alokacijom od gotovo 90 milijuna eura za cilj ima obnovu potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima u svrhu dovođenja poljoprivrednog zemljišta u osnovnu funkciju poljoprivrede.