Novosti

Održana svečanost završetka projekta razminiranja poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji unutar tipa operacije 5.2.2.

U Josipdolu, 07. studenog 2016. godine održana je svečanost završetka projekta razminiranja poljoprivrednih površina u Karlovačkoj županiji u okviru mjere 5, podmjere 5.2., tipa operacije 5.2.2. “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Projektom je bilo obuhvaćeno pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina u 6 prostornih cjelina na području 7 jedinica lokalne samouprave: Vojnić, Tounj, Josipdol, Plaški, Cetingrad, Rakovica i Saborsko.

Ukupno je pretraženo i razminirano više od 3,7 milijuna četvornih metara zaraslih i zapuštenih poljoprivrednih površina, dok ukupna vrijednost projekta iznosi oko 29 milijuna kuna.

Svečanost je bila koncipirana u dvije teme. Okupljanje sudionika bilo je u Josipdolu u 9,45 sati odakle se krenulo u obilazak terena (Sabljaci Modruški) gdje su se nazočnima obratili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Dražen Jakopec i Damir Stojković, zatim predstavnici Karlovačke županije, Ivan Vučić i Bernardo Pahor te predstavnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak.

Nakon obilaska terena, svečanost je nastavljena u Josipdolu, gdje su održane prezentacije od strane aktera koji su sudjelovali u procesu provedbe navedenog projekta.

Svečanost je počela odavanjem počasti minutom šutnje za smrtno stradalog pirotehničara, Ivana Jurića (1989.) iz tvrtke Detektor, koji je 14. rujna 2015. godine poginuo prilikom obavljanja poslova pretraživanja i razminiranja u Sabljacima Modruškim, a teške tjelesne ozljede je zadobio pirotehničar Dario Skender (1978.)  Uzrok nesreće bilo je aktiviranje mine PROM-1.

Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., putem Mjere 5 tip operacije 5.2.2. „Razminiranje poljoprivrednog zemljišta“ s ukupnom alokacijom od gotovo 90 milijuna eura za cilj ima obnovu potencijala poljoprivredne proizvodnje na minski sumnjivim područjima u svrhu dovođenja poljoprivrednog zemljišta u osnovnu funkciju poljoprivrede.

 

Završetak razminiranja Karlovačka županija - Josipdol

 

U drugom dijelu svečanosti, svoje aktivnosti poljoprivrednim proizvođačima predstavili su LAG Vallis Colapis, LAG Petrova Gora, LAG Frankopan te Razvojna agencija Karlovačke županije, KARLA s ciljem upoznavanja s mogućnostima koje nude mjere Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020.

Dovođenje zemljišta u funkciju osigurati će održivost proizvodnje i spriječiti propadanje poljoprivrednih gospodarstava u ratom pogođenim područjima. Samo razminiranje doprinijeti će sprečavanju rizika na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i povratak stanovništva u ruralna područja.

 

Svečanost projekta razminiranja Josipdol 07.11.2016.

 

Iako se RH obvezala kroz Program ruralnog razvoja očistiti hrvatsku poljoprivredu od mina u 2018. godini za očekivati je da krajem 2017. godine na poljoprivrednom zemljištu RH više neće biti mina. Prvenstveno zahvaljujući revnosti i predanosti uključenih pirotehničara koji svakodnevno riskiraju svoj život za sigurnost i dobrobit svih nas, te Hrvatskom centru za razminiranje koji pruža stručnu i tehničku podršku u provedbi razminiranja RH, a potom i zahvaljujući financijskim sredstvima koja su osigurana kroz Program ruralnog razvoja.

Naime, za razminirane površine je unutar 1. stupa ZPP-a (Zajedničke poljoprivredne politike) osigurana posebna omotnica za izravna plaćanja razminiranog zemljišta od 9,6 milijuna eura za izravna plaćanja iz tzv. „minske omotnice“, za razminirane poljoprivredne površine koje su ponovno stavljene u funkciju poljoprivredne proizvodnje. Stoga pozivamo sve poljoprivrednike da razminirane površine što prije stave u funkciju poljoprivredne proizvodnje i da u regionalnim uredima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju prijave promjenu u ARKOD sustav. Na taj način će stvoriti preduvjete za dodjelu novih prava na plaćanja iz tzv. „minske omotnice“.

Sudionici svečanosti bili su predstavnici Karlovačke županije, Općine Josipdol, Općine Tounj, Općine Vojnić, Općine Rakovica, Općine Cetingrad, Općine Saborsko, Općine Plaški, predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, poljoprivredni proizvođači, predstavnici LAG Vallis Colapis, LAG Frankopan, LAG Petrova Gora te predstavnici Razvojne agencije Karlovačke županije, KARLA d.o.o.

 

U nastavku možete preuzeti prezentacije s održane svečanosti:

  1. HCR-razminiranje-karlovacka-zupanija- josipdol-07-11-2016-g
  2. APPRRR_operacija-5-2-2-josipdol
  3. lag-vallis-colapis-2016
  4. prezentacija-za-lag-frankopan
  5. lag-petrova-gora-josipdol
  6. Razvojna agencija KARLA- Josipdol 07.11.2016.