Novosti

Održana radionica o novostima u provedbi mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”

Održana je radionica vezana uz novosti u mjeri 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”, odnosno podmjeri 4.1.“Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” i podmjeri 4.2. “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., a cilj radionice bilo je predstavljanje pojednostavljenja procedura za korisnike, smanjenja roka obrade zahtjeva za potporu, jednostavnijeg popunjavanja aplikacije AGRONET u prvoj fazi te su razmotreni ostali modeli pomoću kojih korisnici mogu na lakši, brži i jednostavniji način aplicirati na natječaje, čija objava je predviđena za 18. travnja 2017. godine.

Na radionici je prisustvovalo preko 140 sudionika, predstavnici Regionalnih koordinatora, Savjetodavne službe, LEADER mreže Hrvatske (LMH), Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR), Mreže za održivi razvoj Hrvatske (MZORH) te poslovni savjetnici (konzultanti) koji pripremaju projekte vezane uz ruralni razvoj, odnosno trenutno programsko razdoblje.

Spomenutu radionicu organizirala je Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju na čelu s pomoćnikom ministra Krešimirom Ivančićem.

Također, predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na čelu s ravnateljicom Matildom Copić i pomoćnikom ravnateljice Mariom Arnautom održali su prezentaciju o novostima u provedbi natječaja, fazi administrativne kontrole, Ugovora o financiranju te Odluke o dodjeli sredstava.

 

 

Posebnu pozornost i raspravu privuklo je nedavno završeno e- savjetovanje sa zainteresiranom javnosti o Nacrtu pravilnika o provedbi mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”, podmjere 4.1. ” Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Objava Izvješća o provedenom e- savjetovanju te odgovorima na pristigle komentare očekuje se 31. ožujka 2017. godine.

Trenutno se na e- savjetovanju nalazi Nacrt pravilnika o provedbi mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu”, podmjere podmjeri 4.2. “Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Na predmetni nacrt pravilnika komentari se dostavljaju do 03. travnja 2017. godine.

U nastavku možete preuzeti prezentacije s održane radionice:

  1. Podmjera 4.1 i 4.2
  2. Novi sustav obrade- APPRRR