Novosti

Zvonimir Car – Sam napisao EU projekt i dobio sredstva za kupnju mehanizacije i zemljišta

Nakon uspješno dobivenih i iskorištenih sredstava za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje u obiteljskom rasadniku tvrtke Agro-Car d.o.o., ali i osiguranja istog, Zvonimir Car razmišlja o prijavi i na druge natječaje Programa ruralnog razvoja.

Zvonimir Car, diplomirani agronom iz Donje Bistre, sam je napisao EU projekt i na natječaju Programa ruralnog razvoja dobio sredstva namijenjena mladim poljoprivrednicima. U velikom obiteljskom rasadniku, tvrtki Agro-Car d.o.o. voćnih i loznih sadnica, koju je još prije 30 godina osnovao njihov otac Branko, Zvonimir je zadužen za komercijalni dio posla, dok brat Krešimir, također agronom, vodi proizvodnju.

“Sam sam napisao projekt i bez većih ispravaka, ali uz točne i potpune dokumente, bez nadopuna, je prošao”, zadovoljno kaže Zvonimir koji je sredstva dobivena kroz podmjeru 6.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”, tip operacije 6.1.1., iskoristio prije tri godine za nabavku poljoprivredne mehanizacije te kupnju zemljišta za rasadnik. Točnije, iznos od 50.000 eura uložio je, uz zemljište, u nabavku dva traktora, jedan veliki i jedan mali međuredni te malčer i traktorski viličar koji mu uvelike olakšavaju rad u rasadniku.

Svima koji se odluče prijaviti na ovaj natječaj, ističe da prva rata bespovratnih sredstava tipa operacije 6.1.1. iznosi 30 posto od 50.000 eura odnosno 15.000 eura, koja se mogu očekivati na računu otprilike nekoliko mjeseci nakon odluke o dodjeli. Zahtjev za isplatu drugog dijela rate podnosi se nakon kontrole početka ulaganja te iznosi 50 posto od 50.000 eura, odnosno 25.000 eura. Zahtjev za isplatu treće rate podnosi se nakon provedenih aktivnosti prikazanih u poslovnom planu.

“Isto tako, korisnik mora plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje i biti zaposlen na puno radno vrijeme na gospodarstvu za koje je dobio potporu pet godina nakon konačne isplate”, pojašnjava mladi poljoprivrednik koji se odlučio i za korištenje Mjere 17 odnosno Podmjeru 17.1. “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka”.

“Vlastiti je udio 30 posto, a 70 posto se pokriva iz EU fonda, što je dobra stvar”, podsjeća Zvonimir koji potaknut pozitivnim iskustvima razmišlja i o sudjelovanju na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja. Prije svega za nepoljoprivredne djelatnosti jer trenutno, kaže, nema natječaja za unaprjeđenje rasadničarske djelatnosti. U međuvremenu se prijavio i na natječaj Zagrebačke županije za ulaganja u protugradni sustav, navodnjavanje, ogradu te kupovinu sadnica.

Inače, rasadnik Agro-Car ima tri hektara svoje zemlje i 4 ha u zakupu pa obrađuje ukupno sedam hektara zbog plodoreda. Lani su proizveli 100.000 voćnih i 60.000 loznih sadnica, u prvom redu za vrtne centre. “Prodaja profesionalnim proizvođačima koji kupuju tek nešto za popunjavanje postojećih kapaciteta jer nema novih plantaža, sve je manja, dok je nekad bila 50 posto i više ukupne prodaje”, ističe Car.

Dodaje i da proizvodnja sadnica traje pune tri godine, prve godine je proizvodnja podloga, u drugoj sadnja i cijepljenje pa se katkad i teško uklopiti u neke mjere natječaja, ali i naglašava da se ne žali na poslovanje jer od rasadnika živi osam stalno zaposlenih plus sezonski radnici.

Ipak, rado se sjeća Programa podizanja trajnih nasada, kad se znalo koliko se sadi. Mnogi danas, posebice zbog klimatskih promjena i učestalog mraza koji je i ove godine poharao voćnjake, odustaju od sadnje. “No, tu su uvijek vjerni voćari-amateri koji ne odustaju od starih sorata koje se sve više traže, a u našem rasadniku je čak 150 sorti voća”, navodi.

Kada je u pitanju cijena i plasman, drži da je rješenje u udruživanju domaćih voćara, a onda i jedinstvenom nastupu na domaćem, ali i izvoznom tržištu. “Ako je tako u drugim uspješnim voćarskim zemljama, gdje samo jedna zadruga proda više jabuka nego što se u Hrvatskoj proizvede, onda možemo i mi”, zaključuje.