Novosti

Žumberački OPG Štenta je uzgoju zdrave hrane pridružio i seoski turizam

Mladi supružnici Štenta u Parku prirode Žumberak uzgajaju maline, jagode i aroniju od kojih proizvode sirupe i džemove, a od buča i bučino ulje te razna brašna. Nositelji su znaka “Med hrvatskih pčelinjaka”, a proizvodnju te seoski turizam, razvijaju sredstvima Programa ruralnog razvoja.

OPG Štenta nalazi se na području Parka prirode Žumberak – području Natura 2000, pa je Ivica davno došao na ideju da im i proizvodi nose oznaku “Zdrava hrana iz Parka prirode Žumberak”. Prepoznatljivo po tom nazivu, gospodarstvo koje je od 2004. nosilo naziv OPG Ivica Štenta, i koje djeluje po principu ekološke proizvodnje, prošle je 2018. godine postalo OPG Štenta, a vrijedni supružnici Danijela i Ivica danas obrađuju osam hektara poljoprivrednih površina. Registrirani su za proizvodnju i preradu voća, povrća i meda.

Proizvode  jagode, maline i aroniju; siju uljanu tikvu iz koje koštice koriste za bučino ulje i bučino meso kao bazu za fini gusti sok od buče i mrkve, a od pogača rade domaće bučino brašno. Na manjoj površini siju kukuruz, ječam, zob i pšenicu, a na vlastitom kamenom mlinu prerađuju ih u brašna. Proizvode voćne sirupe od cvijeta i od bobica bazge, sirup od maline i sirup od aronije. Pripremaju i domaće džemove od svih vrsta voća koje proizvedu. Na imanju se nalaze i pčele od kojih dobivaju kvalitetan livadni, bagremov i kestenov med. Ponosni su nositelji znaka “Med hrvatskih pčelinjaka”, a prošle je godine njihov med od kestena dobio zlatnu, a bagremov srebrnu medalju. Od mješavine meda rade krem med, skupljaju pelud te propolis od kojega proizvode otopinu propolisa i pakiraju kao kapi ili sprej. Imaju i manji voćnjak s jabukama i kruškama od kojih isto rade sokove, a počeli su i s uslužnom preradom voća u sokove. U manjim količinama uzgajaju i gljive shiitake koje suše, melju i prodaju kao prah.

“Navodnjavamo nasade iz vlastitih cisterni u kojima skupljamo kišnicu”, opisuje Ivan proizvodnju koju su odlučili modernizirati sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. Korisnici su IAKS mjere 10 odnosno tipa operacije 10.1.3. “Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti” čiji godišnji iznosi potpore za kontinentalnu nizinsku regiju iznose 183 EUR/ha, brdskoplaninsku 147 EUR/ha i mediteransku 102 EUR/ha. Prijavili su se i na podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, tip operacije 6.3.1. te im je odobrena potpora od 15.000 eura. “Prošle smo godine dobili prvu ratu te kupili traktor, malčer, sustav za navodnjavanje malina i aronije, a tijekom ove godine moramo još kupiti prikolicu, hladnjaču, prskalicu i montirati sustav za zaštitu od tuče na nasad malina. Time ćemo završiti mjeru i potkraj godine bi tražili isplatu druge rate. Mjere Programa ruralnog razvoja su zaista prilika za sve ozbiljne poljoprivrednike da moderniziraju proizvodnju i nabave si mehanizaciju i opremu o kojima su dosad mogli samo maštati. Mjere su dostupne svima i šteta bi bilo ne iskoristiti ih.”, priča Ivica koji sa suprugom planira i daljnja ulaganja. Budući da žive u prekrasnom krajoliku okruženi blagim brdima, pitomim šumama i blizu rijeke Kupe, mišljenju su da je šteta da i drugi ljudi ne upoznaju ljepote našeg kraja, pa su odlučili proširiti djelatnost i na turizam.

“Prijavili smo se i na podmjeru 6.2. Programa ruralnog razvoja “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području” kako bi na OPG-u uredili ruralnu kuću i apartmane za smještaj gostiju. Dobili smo pozitivnu odluku administrativne kontrole i očekujemo početak radova na planiranom projektu.”, otkriva nam Ivica. U sklopu turističke ponude nabavili su i dvije ljame, Tomeka i Mojicu. Cilj im je povezati poljoprivredu s turizmom, iskoristiti prednosti koje pruža netaknuta priroda, uključiti goste u manje radove na imanju poput berbe, povećati prodaju proizvoda i živjeti od poljoprivrede.