Novosti

ZG SIM: Udruživanje koje je hrvatske bikove dovelo u sam svjetski vrh!

Članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, priznate proizvođačke organizacije, uzgojili su devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje. Sedam od tih devet dio je najveće svjetske grupacije za uzgoj bikova ove pasmine EUROgenetik!

Od uvođenja genomske selekcije (simentalske) Fleckvieh pasmine u Europi, članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM), uzgojili su devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje. Sedam od tih devet, zahvaljujući suradnji s Centrom za umjetno osjemenjivanje Varaždin, postali su dio najveće svjetske grupacije za uzgoj bikova ove pasmine EUROgenetik!
Trenutno broje 136 članova proizvođača, koji imaju ukupno oko 3.200 krava, 5.000 tovne junadi, 1.000 rasplodnog ženskog podmlatka i oko 1.250 teladi. Najaktivnija su organizacija – članica Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda HUSim na čijem je čelu (baš kao i čelu ZG SIM), predsjednik Damir Horvatić.

“Po uzoru na udruge u Austriji i Njemačkoj, imamo ambicije baviti se ne samo uzgojem, nego i tržišnim vrednovanjem uzgojene kvalitetne stoke – rasplodne i tovne. Većinu članova održalo je upravo to što su proizvodili mlijeko, meso i rasplodnu stoku, a kvaliteta našeg simentalca je na visokoj razini i to nam je uvijek na prvom mjestu”, kažu Darko Tarandek i Nikola Kostiha, zaposlenici Saveza koji je postao priznata proizvođačka organizacija, a potom iskoristio i mogućnost financiranja sredstvima Programa ruralnog razvoja.
Još 2017. godine prijavili su se na natječaj za mjeru 9 “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija”, podmjeru 9.1. “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija u poljoprivrednom i šumarskom sektoru”, tip operacije 9.1.1. “Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija”. Odobren im je pritom iznos od 500.000 eura odnosno gotovo 3,8 milijuna kuna.

“U prve dvije godine iz Mjere 9 Programa ruralnog razvoja isplaćeno nam je ukupno 584.091,53 kuna. Trenutno smo u postupku isplate 3. rate te očekujemo oko 620.000 kuna. Potpora iz ove mjere traje pet godina te je moguće maksimalno dobiti po godini 100.000 eura, odnosno ukupno 500.000 eura. Ovisno o godišnjoj utrženoj vrijednosti stoke za klanje preko samoga Saveza određuje se kolika će biti isplata”, pojašnjavaju i dodaju da je sredstvima opremljen ured u Vrbovcu, a koriste ih i za sve administrativne troškove poput najma ureda, plaćanja režija, istraživanja potencijalnih tržišta, trošak marketinga, plaće zaposlenika i drugo.
Inače, Udruga uzgajatelja simentalca Vrbovec, još je u ožujku 2009. okupila članove tadašnjih UUSG Vrbovec, UUSG Otok Ivanić, UUSG Zagrebačkog prstena i UUSG Grada Zagreba, u jedan županijski savez i pokrenula postupak priznavanja proizvođačke organizacije.

Proces je, kažu, bio zahtjevan i trajao je gotovo tri godine. “No, isplatilo se! Danas je ovaj savez priznata proizvođačka organizacija u govedarstvu i odobrena su joj značajna sredstva za provođenje poslovnog, petogodišnjeg plana”, pojašnjava nam i Damir Pejaković, stručni tajnik Saveza.
Nedavno su izradili novi logotip sa skraćenim, prepoznatljivim nazivom ZG SIM koji je zapravo nastavak stogodišnje tradicije udruživanja uzgajivača goveda na ovim prostorima s obzirom da je u Vrbovcu udruga uzgajatelja goveda osnovana još 1908. godine.

„Šteta je što udruge uzgajatelja iz ostalih stočarski razvijenih županija nisu barem približno ovako aktivne jer temelj opstanka u ruralnim prostorima su jake organizacije uzgajivača i proizvođača”, zaključuju.
A koji su to vrhunski bikovi s početka priče? Evo ih: Waus – gospodarstvo Jurkas, Wamures – gospodarstvo Mužinić, Mozilla – gospodarstvo Horvatić, Hevin BB – gospodarstvo Burek, Masiv Pp – gospodarstvo Sikora, Wowero – gospodarstvo Panić, Wings – gospodarstvo Horvatić, Royman – gospodarstvo Šobak i Hitbul – gospodarstvo Mužinić.