Novosti

Zagreb zamijenio selom i pokrenuo uspješan posao s bobičastim voćem

Matija Andrašević, 22-godišnji Zagrepčanin, zaljubio se u Slavoniju i Moslavinu te odlučio baviti poljoprivredom. U malom selu nedaleko Popovače pokrenuo je OPG te uzgaja bobičasto voće. Vjetar u leđa bila su mu bespovratna sredstva koja je povukao zahvaljujući tipu operacije 6.3.1.

Iako je rođen u Zagrebu, 22-godišnji Matija Andrašević još se u djetinjstvu zaljubio u Slavoniju i Moslavinu. Plodne oranice, mir šume i zrak koji se diše punim plućima, sve je to bilo i više nego dovoljan motiv da se, iako po zanimanju tehničar za računalstvo, odluči okrenuti poljoprivredi. Na imanju u Moslavini, u malom selu Voloder, nedaleko Popovače, 2016. godine otvorio je OPG te uzgaja aroniju, borovnicu, crveni i crni ribiz, ogrozd, malinu i kupinu. Dobar vjetar u leđa bila su mu bespovratna sredstva iz EU fondova.

“Moja brojna, šesteročlana obitelj, s oduševljenjem je prihvatila odluku da krenem u jednom potpuno novom smjeru. Na obiteljskom smo sastanku složno odlučili da ćemo se pokušati baviti uzgojem bobičastog voća. Kako smo krenuli od nule, naša je poljoprivredna avantura u početku bila na razini hobija, a s vremenom se, uz mnogo rada i odricanja čitave obitelji, hobi razvio u pravi posao od kojeg danas živim“, priča Matija.

Iako su mu tek dvadeset i dvije, poljoprivreda, kako kaže, nije njegov prvi posao. Ponosni vlasnik OPG-a najprije se okušao u turističkom sektoru, radeći tri sezone u Rovinju, no, od rada na moru, više ga je privlačio rad na plodnoj zemlji.

“Mnogi mladi ljudi godinama ne znaju što u životu doista žele radili te lutaju tražeći sebe i posao koji bi ih ispunio. Ja sam, eto, imao sreću jer sam još 2015., čim sam napunio 18, čvrsto odlučio da se želim baviti poljoprivredom. I nisam se pokajao, jer sam upravo u tom poslu pronašao sebe. Prvo voće koje sam počeo uzgajati bilo je aronija i kupina. S vremenom sam proširio imanje te sam zasadio ribiz, maline i borovnice. Nasadi se nalaze na brdovitom predjelu, stari su četiri godine te trenutno traže mnogo njege i pažnje, stoga čak 99 posto poslova na imanju obavljamo ručno“, kaže mladi poljoprivrednik, koji je s početnih pola hektara zemlje, svoje gospodarstvo, do danas, proširio na ukupno tri hektara obradivih površina.

Nada se da će, na svom idiličnom imanju u Moslavini, uskoro moći i zaposliti dodatnu radnu snagu.

“Kao i svaki ozbiljan posao i poljoprivreda, uz mnogo odricanja i truda, zahtijeva i velika ulaganja. Uz to što su pri pokretanju posla bila potrebna znatna sredstva, trebalo je i dosta vremena da nam se ta vlastita uložena sredstva polako počnu vraćati. Svake godine dobivamo poticaj koji nije velik, no dovoljan je bar za kupnju jednog dijela gnojiva. No, od velike mi je pomoći bilo to što sam 2018. godine, zahvaljujući mjeri 6, tipu operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” iz Programa ruralnog razvoja, uspio ostvariti 15.000 eura bespovratnih sredstava iz EU fondova. Poučen ovim pozitivnim iskustvom i ubuduće planiram izlaziti na sve natječaje, jer oni doista, nama poljoprivrednicima, daju dobar vjetar u leđa“, kaže naš sugovornik.

U skorijoj budućnost planira tržište proširiti i van granica Hrvatske, u prvom redu u Austriju i Njemačku.

„Iako ćemo nastaviti s uzgojem bobičastog voća u planu je daljnje širenje imanja, proširenje palete novim proizvodima te stvaranje vlastitog branda. Planiram također pokrenuti i pogon za preradu voća i proizvodnju sokova, a želja mi je da jednog dana svoju priču zaokružim i širenjem na seoski turizam. Bude li se sve odvijalo po planu, nadam se da ćemo, u skorijoj budućnosti, sa širenjem posla, i zapošljavati dodatnu radnu snagu“, kaže 22-godišnji vlasnik OPG-a.
Uvjeren je, kako kaže, da će poljoprivreda, unatoč trenutnim problemima, biti posao od kojeg će se u Hrvatskoj moći pristojno živjeti i stoga ne namjerava odustati od svojih zacrtanih ciljeva.