Novosti

Vrhunski babić i ekološko maslinovo ulje Galjin Dvor zaokružuje ruralnim turizmom

Novinar Radoslav Županović osim eterom, uspješno plovi i poljoprivrednim vodama razvijajući obiteljsku tradiciju kroz proizvodnju vrhunskog babića, ali i ekološkog maslinovog ulja. Tu je još i turistička ponuda, a sve uz pomoć sredstava EU fondova.

Poznati radijski voditelj, odnedavno i novinar jedne televizijske kuće, Radoslav Županović, osim eterom uspješno plovi i poljoprivrednim vodama. U zaleđu Primoštena, u mjestu Kruševo na OPG-u Galjin Dvor, proizvodi vrhunska vina i maslinova ulja.

“Samo nastavljam putem svojih predaka. Otac je još uvijek sa mnom i on je moja, neću reći desna, nego i desna i lijeva ruka u smislu stručnosti i iskustvene podrške”, govori o poslu kojeg brendiraju kroz Galjin Dvor – nadimak obitelji koji seže u davnu prošlost.

“Poznati smo kao Galjini, tako da i to pokušavamo uklopiti u našu tradicijsku priču”, otkriva dodajući da su unatrag par godina odlučili razvijati gospodarstvo malo modernijeg koncepta obrade samih nasada. Kad su u pitanju vinogradarstvo i vinarstvo, isključivo se bave uzgojem babića od kojega rade brojne varijacije vina: od rosea, kvalitetnog i vrhunskog vina pa sve do tradicionalnog desertnog vina.

“Nekada smo raspolagali s ogromnim površinama koje su se obrađivale na starinski, klasičan način. Prije par godina kupili smo traktor kako bi si olakšali posao, a budući da on nije mogao ulaziti u nasade, odlučili smo se za plantažni uzgoj loze na armaturi, u redovima što nam je pojednostavilo sam posao, a i prve berbe pokazuju da nema razlike u kvaliteti“, pojašnjava mladi poljoprivrednik koji je prilično toga izgradio sredstvima EU fondova, ali ne samo njih.

Prvi projekt kojega su napravili sami, bez konzultanta, bio je iz nacionalne Vinske omotnice. Podigli su tada nešto manje od 1 ha vinograda babića. Potom su se 2015. godine prijavili na prvi natječaj za podmjeru 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva” odnosno tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja.

“Od tih sredstava, a riječ je o 171.585 kuna kupili smo traktor i priključne strojeve. Iskoristili smo i mogućnost javljanja na Nacionalni fond Ministarstva turizma – konkurentnost turističkog gospodarstva i to u dva navrata“, ističe.

Prijavili su se i na podmjeru 6.2. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području”, tip operacije 6.2.1. Programa ruralnog razvoja gdje im je ukupno odobreno 372.000 kuna, a dosad isplaćena 1. rata od 186.000 kuna.

“Vezano uz taj projekt, plan nam je istočni dio dvora koji se nekad koristio kao štala i prostor gdje se čuvalo sijeno, prenamijeniti u dva manja apartmana. Time bismo objedinili našu ponudu i zaokružili priču Galjina Dvora tako da ljudi kojima se sviđa, ovdje mogu provesti koji dan”, pojašnjava.

Imaju i nešto manji vinograd u Kruševskom polju gdje je zahvalnija pozicija za proizvodnju rosea, za razliku od kamenjara iz kojeg dolazi babić.

“Ove godine očekujemo nekih 4 do 5 tona u novom nasadu i negdje oko tonu i pol u manjem. Kada se pretvori u butelje to je nekih 5.000 do 5.500 boca vrhunskog babića i rosea“, otkriva Rade.

U maslinicima koji se prostiru na 4,5 hektara krševitog terena ukupno je 400-tinjak stabala. “Kod maslina imamo tri generacije. Stabla koja je prije stotinjak godina sadio moj pradjed, pa ona od prije 30 djed i stabla koja je sadio otac prije 15,16 godina. Na meni je da sadim nove o kojima će pričati moji potomci”, govori i naglašava da su se u maslinarstvu odlučili za ekološku proizvodnju te su korisnici IAKS mjere 11 odnosno podmjere 11.2. “Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja”, kao i mjere 10 odnosno operacije 10.1.10. Održavanje suhozida.

“Puno toga je pred nama, ali želimo pokazati sebi i drugima da ova priča vrijedi i da se od nje može živjeti“, zaključuje.