Novosti

Vinova loza, masline i smokve – Tri eko gracije Dalmacije Poljoprivredne zadruge MasVin

Još su 2006. godine Radoslav Bobanović i Željko Uzelac krenuli s razminiranjem zemljišta i osnovali zadrugu, a danas su prepoznatljivi eko proizvođači. Nude i rješenje za turiste u doba pandemije: Ako bježe od korone neka dođu tu, kod nas se gosti mogu rasuti na kilometar jedni od drugih.

“Uslikaj kako me moja Luci ljubi”, govori dr.sc. Radoslav Bobanović direktor Poljoprivredne zadruge Maslina i vino – MasVin iz Polače, vodećeg ekološkog proizvođača Zadarske županije, dok ispraća goste ispred njihove kušaonice.

Kod njih kao da Covid-19 krize niti nema, jer dok smo mi odradili naš novinarski zadatak, izmijenilo se nekoliko manjih grupa turista iz Poljske, Slovenije, Češke, Njemačke i Austrije. Prometno je na imanju gdje caruju tri gracije Dalmacije, kako ih zove – vinova loza, masline i smokve.

Danas prepoznatljiv ranč i zadrugu, ovaj poratni načelnik Općine Polača, osnovao je 2006. godine s partnerom Željkom Uzelcem, nagrađivanim poduzetnikom. Cilj je od prvog dana bio i ostao proizvodnja vrhunskih proizvoda – ekstra djevičanskog maslinovog ulja, vrhunskih i kvalitetnih vina te konzumne smokve i njihovih prerađevina.

“Krenuli smo, ne bih rekao grlom u jagode ili trbuhom za kruhom jer nam to nije bilo potrebno, nego isključivo iz ljubavi prema mjestu. Kao načelnik pokrenuo sam brojne projekte i nakon nekog vremena odlučio da neću više nigdje ići – ni po svijetu ni po Hrvatskoj, nego ostati ovdje gdje je grunt moje majke i obitelji“, priča nam Rade, kako ga prijatelji zovu.

Zemlju je, koja je devedesetih bila prva linija fronte, trebalo prvo razminirati. Danas na 41 hektaru uzgajaju 12.000 stabala maslina i 1.000 stabala smokava, a od 2007. je počelo i podizanje vinograda na 11 hektara ovog krškog terena.

“Treću godinu od uzgoja, od 2008., krenuli smo u fazu promatranja za ekološku proizvodnju, a petu godinu dobili certifikat. Prva vina na tržište su došla 2010. i 2011. i tada postajemo prepoznatljivi s merlotom, syrahom, cabernetom i našim crljenkom. Godinu nakon imali smo i značajan urod maslina zahvaljujući jakoj zimi koja nam je pomogla u dijelu stvaranja boljeg ploda“, priča nam domaćin, prepoznatljiv po energiji, marami, ali i konjima koji su sastavni dio impozantnog ranča.

U počecima stvaranja eko proizvodnje u Hrvatskoj, takav proizvod, dodaje, nije bio prepoznatljiv, no posljednjih godina je tražen. “Meni je žao ako netko špekulira i to institucije moraju riješiti, a žao mi je i što se nekad prozivaju proizvođači koji su jasno i nedvojbeno certificirani. Ovaj projekt ima i do pet inspekcija godišnje; od uzimanja kamena, zemlje, lista, vina u butelji, ulja… Kontrole pozdravljam i poručujem svima – moj proizvod je upravo ono kako se certificira. Koristimo preparate na bazi prirode – komorač, kopriva, prašina kamena, glina, sumpor i bakar te staklena voda koja stvara film oko ploda bilo grožđa ili masline i otežava ulazak kukcima. Ne ubijamo nikoga, nemamo riječ ‘cid’ unutar naših preparata i to je lako dokazivo”, naglašava.

S obzirom na eko proizvodnju PZ Masvin je korisnik IAKS mjere 11 Programa ruralnog razvoja odnosno podmjere 11.2. “Plaćanja za održavanje praksi i metoda ekološkog uzgoja”, ali i mjere 10 odnosno tipa operacije 10.1.16. “Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada”.

“Koliko nam to znači? Pa gledajte, ako dobijem 300-njak eura po hektaru od malčiranja, a nisam ih imao, onda imam veliku potporu. Ako dobijem 300, a imam 50 ha – kad se to izračuna, mi smo tom mjerom pokrili 3-4 puta malčiranje u našem masliniku i vinogradu. To je jako velik iskorak, krasna mjera i drago nam je da je uvedena”, slikovito opisuje značaj potpora.

Godina je i turistički dobro počela, a onda je došla pandemija. “Imali smo dobra dva mjeseca pa tri ništa i sad se opet polako vraćaju”, otkriva i poručuje gostima: “Ako bježe od korone nek’ dođu  tu. Kod nas se mogu rasuti na kilometar jedni od drugih”.