Uspješne priče

Vinarija Štampar: I stoljetna tradicija uvidjela je važnost ulaganja kroz sredstva iz EU fondova

Najviše sredstava uloženo je u podizanje četiri hektara vinograda i u nabavku adekvatne mehanizacije. Ulaganje je bilo bitno zbog vlastite proizvodnje grožđa što doprinosi boljoj kvaliteti – kazao je David Štampar, voditelj vinarije.

Nekoliko je zajedničkih stvari kompanijama koje su odlučile povući sredstva iz EU fondova. Osim ambicioznog razmišljanja, providnost i orijentiranosti prema novim trendovima, tu je i, gotovo nezaobilazna, tradicija. Tradicija iskovana u iskustvo, i to ono koje samo može dodatno oplemeniti prisutnost na tržištu.

Vinarija Štampar jedna je od spomenutih s godinama tradicije i iskustva iza sebe. Točnije, 109 godina. Osnovana je još tamo 27. lipnja 1913. na broju 2 u Svetom Urbanu i traje sve do danas kada na tržištu nude izuzetno kvalitetna i nagrađivana vina od desetak reprezentativnih sorti Vinogorja Međimurje. Mikroprostor vinogorja ima tipičnu kontinentalnu klimu s hladnim zimama i vrućim ljetima s vrlo dobrim prosječnim humiditetom. Baš tu, tristo metara iznad mora, daleko od prometnica i urbanih vibracija, u jedinstvenom skladu s prirodom, na površini od desetak hektara rastu najbolji vinogradi obitelji Štampar. Na valovitim položajima brežuljaka Svetog Urbana i Krpeca u Robadju dozrijevaju najbolje međimurske kaplje Pušipela, Graševine, Silvanca zelenog, Chardonnaya, Pinota sivog, Rajnskog rizlinga, Muškata žutog, Sauvignona, Cabernet sauvignona i Gamaya. Nasadi daju standardne berbe, kasne berbe, izbor prosušenih bobica i ledene berbe.

– Od 1913. posjedujemo 1 ha vinograda s ostalom mješovitom poljoprivredom, da bi 1991. počeli puniti prve butelje i počeli se profesionalno baviti isključivo vinarstvom. Trenutno obrađujemo 14 ha vlastitih vinograda bez upotrebe herbicida i koristeći pri tome samo organsku gnojidbu – kazao nam je voditelj vinarije David Štampar.

Međunarodna i nacionalna priznanja, diplome i odličja potvrda su umijeća i izvrsnosti bijelih vina Štampar, rose vina, a odnedavno i prvih pjenušavih ostvarenja. U misiji etabliranja međimurskog autohtonog brand vina Pušipel u regionalnim okvirima, obitelji Štampar pripadaju neizbrisive zasluge.

David je poslovanje vinarije naslijedio od svog oca 2017. godina kada ujedno vinarija i kreće s prijavom projekata za povlačenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja. Najznačajnija je Mjera 4.1. za tip operacije 4.1.1 „Rekonstruiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“, sredstva su iskorištena za ulaganje u izgradnju prilaznih putova, podizanje novih nasada vinograda i nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije. Isplaćeno je 1.731.134,63 kuna. David, kao mladi poljoprivrednik, udovoljavao je uvjetima tipa operacije 6.1.1. „Potporom mladim poljoprivrednicima“ te ostvario potporu za ulaganje u nabavku opreme u iznosu od 372.000,00 kuna. Također, odobrena mu je i potpora za tip operacije 6.2.1. „Potporom ulaganja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ vrijednih 372.000,00 kuna koju je iskoristio za ulaganje u izgradnju i opremanje kušaonice za posluživanje i prodaju vlastitih vina posjetiocima.

– Najviše sredstava uloženo je u podizanje četiri hektara vinograda i u nabavku adekvatne mehanizacije. Ulaganje je bilo bitno zbog vlastite proizvodnje grožđa što doprinosi boljoj kvaliteti – kazao je Štampar, dodajući kako je potpora iz Programa ruralnog razvoja „olakšala obradu vinograda, ubrzala radnje i doprinijela kvaliteti naših proizvoda i uštedi u proizvodnom procesu“.

Piše: Vlado Ozretić

Fotografije: Vinarija Štampar