Novosti

Vinarija Kabola – istarska priča o uspjehu i vinu

Njihova vina imaju naglašenu ekskluzivnost, poseban pečat, o njima se priča, u njima se uživa… Vina Kabola odražavaju hrabrost, inovativnosti i ljubavi prema tradiciji.

Volite li vinske klasike? Oni ne nastaju preko noći, stvaraju se godinama, stoljećima… Iza njih je puno truda, pravi vinski virtuoz i topla obiteljska priča. Jednu takvu krije i Kabola, poznata butik vinarija između Momjana i Buja, nezaobilazno odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture.

Kada je 1891. obitelj nona Ivana napunila prvu butelju odličnog Momjanskog muškata započela je ljubav obitelji Markežić prema vinu. U drvenim bačvama starog podruma iz godine u godinu vina su bila sve bolja, a skroman nono zasluge je pripisivao momjanskoj zemlji, zahvaljujući joj na svim blagodatima.

Tradiciju ovog jednostavnog istarskog težaka koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu, nastavio je otac Mario, koji je znao da bez kvalitetnog grožđa nema dobrog vina. Buteljirano vino obitelji Markežić od 1981. nudio je u obiteljskom restoranu u kojem je majstorica u kuhinji bila njegova supruga. I jedna digresija: u tom se restoranu pripremio i najveći bijeli tartuf na svijetu iz Guinnessove knjige rekorda, pronađen u Motovunskoj šumi 1999., kojeg je njegov sin Marino kupio na dražbi.

Marino je danas jedan od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj i šire, ljubav prema vinu pretvorio je u pravu strast. U arhivi čuva nekoliko butelja slavnog obiteljskog Momjanskog muškata iz 1891. Upravo tu godinu smatra godinom utemeljenja vinarije pa ove godine brend Kabola slavi 130. rođendan.

Prvi u Hrvatskoj odnjegovao vino u amforama

Ovaj vinar prvi je u mnogo toga, ali ga vinska scena pamti po tome što je prvi u Hrvatskoj odnjegovao vino u amforama izrađenim od posebne gline koje su stigle iz daleke Gruzije.

„Oduvijek sam duboko vjerovao da malvazija ima izniman potencijal i da se od nje može napraviti ozbiljno vino koje dugo traje, pa smo prvi počeli s duljim maceracijama. Macerirana vina su kompleksnija, elegantnija, s dugim završetkom. Kupili smo amfore u Gruziji izrađene od posebne vrste gline i postavili ih u dvorištu naše vinarije. U njima je grožđe u kontaktu s talogom šest mjeseci. Na tržište je izišla prva Malvazija amfora berbe 2005., a naše Malvazije iz amfore izlaze svake tri godine na tržište, jer upravo toliko treba vinu za eleganciju, punoću i novu dimenziju. Prije četiri godine na tržištu se pojavio i naš Teran Amfora koji također daje iznimne rezultate, a iduće godine imamo premijeru Muškata Momjanskog Amfora berbe 2020.“, kaže ovaj istarski vinar.

Muškat momjanski: tri dimenzije iste sorte

Njegova vinarija najveći je proizvođač Muškata momjanskog, autohtone istarske sorte koja je nedavno dobila oznak zaštite izvornosti na razini EU. Njeguje se na malom području sjeverozapadne istre od Oskoruša do Merišća. Miriše na divlje karanfile, ruže i kadulje, savršeno paše uz slastice i najfinija jela.

„Nema podruma u sjeverozapadnom dijelu Istre koji uz malvaziju i teran ne proizvodi i vino svojih predaka, a mi u podrumu naše stancije njegujemo svježi Secco, poluslatki Muškat Momjanski i Muškat Dolce“, ističe Marino.

Svi proizvodi s BIO certifikatom

Vinarija Kabola (koja je ime dobila po obiteljskom nadimku) danas je poznati vinski brend. Njihova vina piju se u najboljim restoranima, vinogradi se prostiru na 20 hektara, a godišnje se proizvede oko 100 tisuća boca vina. No skromnost i zahvalnost prema momjanskoj zemlji ostale su temeljne vrijednosti obitelji Markežić. Njihova butik vinarija na prostranom imanju između Buja i Momjana jedna je od najljepših stancija i mjesto koje se ne propušta kada posjetite Istru.

„Vino je stil života, s njim se živi, diše, osluškuje ga se, neraskidivi je dio naše istarske tradicije, odraz je karaktera vinara i u suglasju je s prirodom. A prirodu se treba duboko poštivati. Stoga sam iznimno ponosan što smo još od 2009. u potpunosti prešli na ekološku proizvodnju Kabola vina i maslinovih ulja, pa sva naša vina imaju BIO certifikat“, zaključuje Marino.

U poslovanju svjetski poznate vinarije Kabola u blizini Momjana zasigurno su pomogla sredstva Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020., iz kojeg je, putem natječaja Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kroz tip operacije 4.1.1. ovo gospodarstvo ostvarilo višestruku potporu.

Prvo su se prijavili na natječaj namijenjen sektorima voća i povrća u koji pripadaju i ulaganja u postojeće nasade vinove loze, a na kojem su ostvarili potporu za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme u iznosu od 944.977,17 kuna.

Drugi put se javljaju na natječaj za ulaganje u sektor vinogradarstva, gdje konkuriraju za dobivanje sredstava za opremanje postojećeg nasada i to za postavljanje ograde oko i armature unutar nasada. I ovoga puta je prijava ocijenjena uspješnom, a gospodarstvu je pripao iznos potpore od 216.549,66 kuna.

„Za butik vinarije poput naše ovakvi natječaji dobar su vjetar u leđa i velika pomoć posebno u ovim izazovnim vremenima“, poručuje Marino Markežić, vlasnik vinarije Kabola.

Piše: Alma Radoš

Fotografije: Kabola d.o.o.