Novosti

Uz potporu Programa ruralnog razvoja razminirane poljoprivredne površine u Brodsko-posavskoj županiji

Područje općina Okučani, Dragalić, Gornji Bogičevci ratom najviše stradale Brodsko-posavske županije, zbog površina pod minama, osobito poljoprivrednih površina i okućnica na području predmetnih naselja, površina zaraslih u šikare – kazao je pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Brodsko-posavske županije Miroslav Jarić.

Iako djeca rođena nakon Domovinskog rata danas imaju svoju djecu, ostaci velikosrpske agresije i dalje prijete. Podmuklo vrebaju u obliku mina. Ne samo što prijete životima, već i onemogućavaju gospodarenjem prirodnim resursima. Konkretno, u ovom slučaju radi se o poljoprivrednom zemljištu u Brodsko-posavskoj županiji smještenoj u južnom dijelu Panonske nizine, na prostoru između planine Psunj, Požeškog i Diljskoga gorja sa sjevera i rijeke Save s juga. Kako je poljoprivreda jedna od glavnih privrednih grana Brodsko-posavske županije, valjalo je u potpunosti razminirati sav teren, a za to su odlučili koristiti sredstava iz Programa ruralnog razvoja za razminiranje tip operacije 5.2.2 “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta”, i to potporu u visini od četiri i pol milijuna kuna.

Činjenica je da je Brodsko-posavska županija, kao i cijela Slavonija, pri dnu po razvijenosti i u nacionalnim i u europskim okvirima ako promatramo razvijenost pojedinih regija. No, ono što me veseli i daje nadu jest da županijsko gospodarstvo proteklih godina ostvaruje iznimno pozitivne rezultate poslovanja, o čemu svjedoče svi najvažniji pokazatelji – kazao je pročelnik Miroslav Jarić, dodajući kako su povlačenjem sredstava htjeli biti županija bez mina, a isto tako i poljoprivredno zemljište osposobiti za poljoprivrednu proizvodnju.

– Naziv kandidiranog projekta za provedbu je “Poljoprivredne površine na području Brodsko-posavske županije”, a projektna površina iznosi 857.425 m2 (pretraživanje: 223.725 m2, razminiranje: 633.700 m2). Predmet projekta je pretraživanje i razminiranje poljoprivrednih površina i okućnica na području naselja Trnava, Mašićka Šagovina, Žuberkovac i Širinci. Područje općina Okučani, Dragalić, Gornji Bogičevci ratom najviše stradalo područje Brodsko-posavske županije, zbog površina pod minama, osobito poljoprivrednih površina i okućnica na području predmetnih naselja bilo je slabo naseljeno, površina zaraslih u šikare. Kako bi omogućili obradu poljoprivrednog zemljišta, a time i naseljavanje tih naselja, odmah smo se prijavili na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za dodjelu potpore za “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. u suradnji s HCR-om.

Ovaj projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta je prvi i jedini projekt razminiranja Brodsko-posavske županije s kojim su razminirani zadnji četvorni metri poljoprivrednog zemljišta, a kojeg je nositelj bila Županija. Prije i nakon pokretanja ovog projekta Županija je u suradnji s HCR-om, a na temelju planova i projekata razminiranja čiji je nositelj bio HCR, uspjela sav minski sumnjiv prostor (MSP), odnosno građevinsko, šumsko i poljoprivredno zemljište osloboditi od mina.

– Projekt “Razminiranje poljoprivrednog zemljišta” iz programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. financiran je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) (85 posto) i Republike Hrvatske (15 posto). Odobreno i isplaćena potpora za ovaj projekt je iznosila 4.524.106,25 kuna – kazao je Jarić.

Na temelju Zakona o humanitarnom razminiranju Hrvatski centar za razminiranje provodio nadzor tijekom i nakon razminiranja te je jedan od potpisnika ugovora s izvoditeljem razminiranja.

U 30 radnih dana razminirano je više od 500 četvornih metara te je pronađena 21 mina, odnosno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Piše: Vlado Ozretić