Novosti

Uspješna priča: općina za primjer – razvoj temelje na EU fondovima

Općini Lovas dosad je odobren projekt iz mjere 7, odnosno podmjere 7.1. gdje su dobili 100 tisuća kuna za izradu razvojne strategije Općine do 2020. Još čekaju rezultat za podmjeru 7.2 i 7.4, sve u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Općina Lovas, koju uz mjesto Lovas čini i mjesto Opatovac, slovi kao vrlo uspješna jedinica lokalne samouprave i mnogima je za primjer kako pametno služiti svojim stanovnicima. U Lovasu, naime, drže kako vlast ne vlada, već služi i pomaže kako bi stanovništvo imalo što ugodniji život. U mnogim stvarima općina prednjači ne samo u svojoj Vukovarsko-srijemskoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Prije svega, po uspješnom povlačenju novca iz EU fondova.


Načelnica Tanja Cirba

 

Na istoku Slavonije djeluje Ured za međunarodnu suradnju TINTL koji pomaže općinama Lovas, Tompojevci, Tovarnik, Stari Jankovci i Gradu Iloku u izradi projekata i povlačenju sredstava iz fondova EU, pa su za ove četiri općine i grad donijeli ukupno 20 milijuna eura, a u ovoj godini imaju pripremljena 64 projekta u vrijednosti od desetak milijuna eura.

Načelnica općine Lovas Tanja Cirba kaže kako imaju veliku pomoć i potporu u TINTL-u jer njihovi djelatnici stalno prate natječaje i izrađuju projektnu dokumentaciju potrebnu za apliciranje na pojedine natječaje. Natjecali su se i za sredstva iz Programa ruralnog razvoja.

Prijavili se za mjeru 7

Dosad nam je odobren projekt iz mjere 7, odnosno podmjere 7.1. gdje smo dobili 100 tisuća kuna za izradu razvojne strategije Općine do 2020. Još čekamo rezultat za podmjeru 7.2 gdje smo aplicirali projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta u našoj općini u vrijednosti od oko milijun kuna i za podmjeru 7.4 za rekonstrukciju Doma kulture u Opatovcu gdje je prostor za kulturna događanja i uredi lokalne uprave, sve u vrijednosti 1,5 milijuna kuna“, otkriva nam načelnica.


Učenici uređuju okoliš

 

Kako dodaje, nedavno su ih obavijestili preko Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja da im je odobren projekt energetske obnove predškolskih ustanova pa će urediti i zgradu dječjeg vrtića.

Ove godine nam još slijedi sanacija deponija otpada u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i to je projekt vrijedan 7 milijuna, ali smo putem javne nabave uspjeli smanjiti troškove na pet milijuna kuna“, kaže s neskrivenim ponosom načelnica Tanja Cirba koja je na početku drugog načelničkog mandata i misli kako će uspjeti ostvariti sve što je sa svojim suradnicima planirala.

Planiraju urediti mjesto stradanja Lovaščana u vrijeme okupacije mjesta, kada su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u listopadu 1991. natjerali 50-tak zarobljenih mještana u minsko polje gdje je 21 poginuo, a 14 mještana ranjeno.

Priznanje za transparentnost proračuna

 

Imamo pripremljenu dokumentaciju za niz projekata i samo čekamo da ih apliciramo na određene natječaje. Na mjestu stradanja naših mještana u minskom polju, na tom spomen području, namjeravamo izraditi tematski park u spomen na taj tragičan događaj i prijavit ćemo se za novac za izradu popratnih objekata u tematskom parku gdje ćemo slikovito objasniti što se dogodilo tog tragičnog listopada“, pojašnjava Cirba.

Temeljem istraživanja pod nazivom “Otvorenost proračuna županija, gradova i općina, provedenog u razdoblju studeni 2016. – ožujak 2017.”, Općini Lovas dodijeljeno je Priznanje za transparentnost općinskog proračuna, što također svjedoči o ispravnom putu na kojemu je općina Lovas.

 

Izvor: https://www.agroklub.com/financiranje/opcina-za-primjer-razvoj-temelje-na-eu-fondovima/34567/