Uspješne priče

Uspješna priča: Korisniku podmjere 6.3. odobrena potpora preko 113 tisuća kuna

OPG Matijević Perica

 

OPG Matijević Perica

 

Djelatnici Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju, na temelju podataka Agencije za plaćanja te odobrenih i isplaćenih prvih rata Zahtjeva za potporu unutar podmjere 6.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ obavili su 29. srpnja 2016. godine terenski posjet korisniku OPG Matijević Perica, s ciljem promotivnih aktivnosti Programa ruralnog razvoja i mjera Programa te dobivanja povratnih informacija od strane korisnika koje se tiču procesa prijave samog projekta na natječaj, njihove provedbe, odnosno faze obrade Zahtjeva za potporu.

Korisniku OPG Matijević Perica odobrena je potpora u iznosu od 113.830,50 kuna te isplaćena prva rata u iznosu od 56.915,25 kuna. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo smješteno je u Karlovačkoj županiji u naselju Vojnović brdo, a područje je od posebne državne skrbi. Ne vrvi životom. Podaci Državnog zavoda za statistiku govore da prema posljednjem popisu stanovništva ukupno živi 9 ljudi. No, iako brojke odražavaju surovu stvarnost, na OPG-u Matijević oprečna je situacija. Četiri generacije žive i rade na gospodarstvu, dok arhitektura prostora povezuje tradiciju i sadašnjost. Poljoprivredna proizvodnja prenosi se tradicijski s koljena na koljeno.

Stočarstvo je primarna djelatnost, posebice ovčarstvo, a korisnik će u skladu s aktivnostima navedenim u poslovnom planu ulagati u kupnju zemlje za ispašu ovaca, pripremanje krmnog bilja te u poljoprivrednu mehanizaciju poput stroja za rovobaliranje.

Korisnik naglašava dobru suradnju sa LAG-om Petrova Gora, koji je pomogao u pripremi projektne dokumentacije, kao i sa Savjetodavnom službom. Što se tiče povratnih informacija vezanih uz proces apliciranja na natječaj, korisnik smatra kako je podmjera zadovoljila njihove poslovne potrebe te da će svakako doprinijeti konkurentnosti gospodarstva stvaranjem dodane vrijednosti kroz ostvarenje ciljeva iz poslovnog plana. OPG Matijević Perica ne skriva ambiciju i planira aplicirati na neke od njemu zanimljivih natječaja koji će biti objavljeni u trenutnom programskom razdoblju, primjerice mjeru 3, mjeru 4 ili mjeru 9.