Novosti

U Zagrebu održana radionica: Procjena generacijske obnove u Strateškim planovima ZPP-a

U Zagrebu je 14. i 15. ožujka Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Europskom evaluacijskom pomoćnom službom za ruralni razvoj (European Evaluation Helpdesk) organiziralo radionicu GOOD PRACTICE WORKSHOP „Assessing generational renewal in CAP Strategic plans“ na kojoj je sudjelovalo oko 90 sudionika iz 25 država članica.

Glavna tema dvodnevne radionice bila je generacijska obnova, odnosno okvir za procjenu generacijske obnove u okviru strateških planova ZPP-a, uključujući i dimenziju rodne ravnopravnosti. Sudionici su tijekom održanih grupnih rasprava razmijenili praktična iskustva iz područja evaluacije te donijeli zaključke o generacijskoj obnovi na temelju analiza strateških planova ZPP-a i studije o mapiranju.

Ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, Željka Gudelj – Velaga održala je uvodni govor u kojemu je istaknula važnost generacijske obnove za budućnost poljoprivrede u EU, ne samo zbog „popravljanja“ dobne strukture, već i zbog modernizacije i oživljavanja poljoprivrednog sektora.

U suradnji sa LAG Zrinska gora – Turopolje organiziran je terenski posjet mladim poljoprivrednicima, Karlo Koprivnjak (Bukevje) i Ilija Jurić (Velika Kosnica) koji je 2022. godine proglašen najboljim mladim poljoprivrednikom. Oba su korisnici mjera financiranih iz Programa ruralnog razvoja.

Prezentacije i izvještaj sa radionice bit će dostupni na mrežnim stranicama Evaluation Helpdesk -a: https://eu-cap-network.ec.europa.eu/events/good-practice-workshop-assessing-generational-renewal-cap-strategic-plans_en