Uspješne priče

U vinogradarstvu je svako financiranje investicija dobrodošlo! – Podrumi Krešić

Do sada smo uložili oko 10 milijuna kuna, a od toga smo 2 mil. povukli iz fondova EU. Već smo u nekoliko navrata aplicirali na različite projekte i u tome smo bili dosta uspješni, pa tako i na ovom natječaju iz kojeg smo povukli sredstva za kupovinu traktora, prikolice i atomizera – kazao je Krešić

Hrvatski dragovoljac, Stuttgart, Eintracht Trier, Panionios, PAOK Solun, Lokomotiv Moskva, Mainz 05, Bayer Leverkusen i Omonia Nikozija. Zanimljiv je to popis s nekoliko uglednih nogometnih destinacija u kojima je svoju profesionalnu karijeru gradio i izgradio naš “vatreni” domaćin Dario Krešić. No, danas 38-godišnji umirovljeni nogometaš ne žali za propuštenim, ističući sreću što je imao dugu i uspješnu karijeru koja mu je, između ostalog, otvorila brojne nove obzore, pa tako i na neki način odredila ono čime će se baviti danas, a to je proizvodnja vina.

Ključnu ulogu u mom ulasku u svijet vinogradara i vinara odigrao je boravak u Eintrachtu iz Triera, gdje sam dobio svoj prvi profesionalni angažman. Jedan od klupskih sponzora bio je vinar iz toga bogatog vinorodnog kraja, vinske regije Mosel, koja je poznata i kao svojevrsna svjetska prijestolnica rajnskog rizlinga. Cijeli taj krajolik i vinogradi u blizini rijeke jako su me podsjetili na moj rodni kraj, na okolicu Vukovara gdje sam rođen i gdje sam živio do one nesretne 1991. godine. Znao sam isto tako i da je moj zavičaj poznat po bogatim vinogradima i sjajnim vinima, pa se u razgovoru s ocem, koji je porijeklom iz Šarengrada, rodila ideja da krenemo s ulaganjem u vinograd – priča nam Dario, koji je danas direktor obiteljske tvrtke Podrumi Krešić, a kako živi u Zagrebu ponajprije je zadužen za marketing i prodaju, dok otac Franja i majka Irenka u Šarengradu vode operativni dio posla u tvrtki koja zapošljava 11 stalnih radnika.

Za početak su u Šarengradu, uz Dunav, kupili staru kuću s lijepim podrumom koji datira iz vremena 2. svjetskog rata te ga obnovili, a onda počeli nadograđivati objekte i naravno saditi vinograd. Trebalo je proći šest godina dok prva Vina Krešić nisu izašla iz njihova podruma. Od početnih pola hektara danas su došli do 20 hektara vinograda u Šarengradu i njegovoj okolici, na kojima imaju devet različitih sorata iz kojih godišnje proizvedu 150.000 do 200.000 litara vina.

– Sami počeci su bili ambiciozni i dosta dobri, bilo je naravno i nekih teških i kompliciranih situacija i trenutaka, ali nikada nisam pomislio odustati. Danas radimo pet bijelih i dvije crne sorte. Prevladavaju traminac, graševina, zeleni silvanac, pinot sivi, chardonay i nešto malo rajnskog rizlinga, a od crnih frankovka i cabernet sauvignon – kazao je Krešić.

U početku su ulagali isključivo svoj novac, a kada su se otvorile mogućnosti s povlačenjem novca iz fondova Europske unije bilo je logično ući u taj vlak.

Mi smo u cijelu priču krenuli prije nego što je Hrvatska dobila mogućnost povlačenja sredstava iz EU, tako da smo u tim prvim godinama ulagali svoj novac. Možda bi bilo bolje da smo malo pričekali – nasmijao se Dario.

– Šalim se, naravno. Nije mi žao. Uglavnom, do sada smo u cijelu priču uložili oko 10 milijuna kuna. Već smo u nekoliko navrata aplicirali na različite projekte i u tome smo bili dosta uspješni, pa tako i na ovom natječaju za tip operacija 4.1.1 “Rekonstrukcija, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” iz kojeg smo povukli sredstva za kupovinu traktora, prikolice i atomizera. Budući da imamo dosta hektara pod vinogradima, trebao nam je još jedan traktor, kako bismo ubrzali proces obrade i prskanja u što kraćem periodu. Zbog toga je navedena investicija značajno povećala učinkovitost i kvalitetu te pozitivno utjecala na rezultate poslovanja – istaknuo je naš sugovornik, koji preporučuje svakom tko ulazi u posao ili se već njime bavi da iskoristi mogućnosti koje se nude putem fondova EU.

– No, kada se sve zbroji i oduzme to je ipak odlična priča i preporučili bismo je svakome bez obzira na vrijeme čekanja. Naime, u djelatnosti vinogradarstva i vinarstva svako sufinanciranje investicija je dobro došlo. Oni koji se odluče ući u to moraju pripremiti financijska sredstva i biti strpljivi – istaknuo je Krešić, zaključivši kako su sredstva iz fondova EU imala veliki značaj za njihovo poslovanje te se i dalje planiraju usavršavati i razvijati uz pomoć fondova. Daljnji plan je i izgradnja manjeg hotela za turističke svrhe.

Piše: Nikola Patković

Fotografije: Marko Mrkonjic/Cropix