Novosti

U Ipšima se nalazi jedna od četiri najmodernije uljare u svijetu, moderno je digitalno ”čudo”

Klaudio i Ivan Ipša vele da je posebnost njihove uljare u tome što je temperatura konstantna u cijelom sustavu prerade, a počinje već kod pranja maslina u rashlađenoj vodi, a i sam mlin je hlađen.

Već šestu godinu zaredom Istra je najbolja maslinarska regija u svijetu. Prema ocjenama svjetskog vodiča Flos Olei! To ne treba čuditi ako se zna tko su najbolji “ambasadori” istarskog maslinarstva, čija su ulja već godinama među top svjetskim maslinovim uljima po vrhunskoj kvaliteti.

Jedan od takvih, zapravo veterana istarskog maslinarstva, je Klaudio Ipša, iz sela Ipši, nedaleko od Oprtlja, smještenom u raskošnom zelenilu sjeverozapadne Istre. Njegovi maslinici od 20 do 200 godina ponosno na terasama na oko 200-injak metara nadmorske visine prkose vremenskim i životnim vjetrovima.

Povod da naša ekipa posjeti obitelj Ipša, sinonim višedesetljetnog istarskog truda, rada i ljubavi prema svom zavičaju, točnije uliki i lozi, jest nova uljara otvorena u ovom kraju nakon pola stoljeća, a kako nam tvrde njezini vlasnici Klaudio i sin mu Ivan, riječ je o jednoj od četiri takve uljare u svijetu po sofisticiranosti i suvremenosti tehnologije.

No, krenimo iz početka. Klaudio Ipša krenuo je s obnovom maslinika svojih nonića još 1998. godine. Nekadašnje selo puno života, mladih, obitelji i starih, danas ima svega 17 žitelja, a Klaudio Ipša sa suprugom Irenom, sinom Ivanom i kćerkom Antoniom svjedoči o uspješnom ostanku na rodnoj grudi, nastavljajući tradiciju svojih predaka, ali tkajući u nju moderne, ne samo digitalne trendove, već i suvremene poslovne postulate.

Ponosan na svoje pretke, Klaudio nam donosi sačuvani dokument na talijanskom jeziku o uljari svoga nona Giovannija, jednog od trojice suvlasnika, koja je s radom počela davne 1929. godine, a koja je, na zadovoljstvo tadašnjih članova obitelji Ipša, sumještana i susjeda, radila sve do 1966. A to je godina rođenja našeg domaćina, danas svjetski priznatog maslinara, a zadnje desetljeće i vinara.

Odmah pitamo Klaudija koji je recept za dugu uspješnost u maslinarstvu, a on kao iz topa: “Rad, ljubav, pa opet rad!”, a radilo se, radi se i radit će se još dugo u obitelji Ipša, jer su odlučili izgradnjom i otvaranjem uljare zaokružiti cijelu obiteljsku maslinarsku priču o svom vrhunskom ekološkom ekstra djevičanskom maslinovu ulju.

Sada masline s 4.500 stabala, sorte bjelica, črnica, bugla, leccino i frantio, rasprostranjenih na 17 hektara, prerađuju u svojoj uljari uz kuću, umjesto da ih po strmom, vijugavom i uskom puteljku voze na preradu u Umag ili u Baredine.

Bit će tu i moderna kušaonica, podrum za skladištenje, prodavaonica, a glamurozni dizajn budućega modernog hrama maslinova ulja i vina potpisuje Antonia Ipša. Ona je diplomirala dizajn i multimedije u Veneciji. Do sada je svoj doprinos davala u promociji i marketingu nadaleko poznatog i priznatog maslinova ulja obiteljskog brenda IPŠA, koje izvoze u Austriju, Njemačku, Švicarsku, Belgiju, SAD i Japan. Kako ovu obitelj krasi ambicioznost, cijeli taj projekt misle realizirati do travnja iduće godine, za kada su najavili svečano otvaranje.

Unatoč i usprkos korona-krizi. Klaudio kroz smijeh ističe: “Kod nas, na ovoj visini, uz čist i svjež zrak, gdje smo okruženi brdima, zelenilom, bujnom vegetacijom, nema straha od korone i drugih bolesti!”

Za rad uljarskog modernog digitalnog “čuda”, kapaciteta prerade 750 kilograma maslina na sat, zadužen je 29-godišnji sin Ivan, koji je završio srednju Poljoprivrednu školu u Poreču.

Naglasimo da je ova velika investicija sufinancirana sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj putem Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatska za razdoblje 2014.-2020.. Potpora obuhvaća rekonstrukciju, izgradnju i opremanje uljare, podruma za ulje, skladišnog i prodajnog prostora iz mjere 4, tipa operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima-objekti za proizvodnju ulja sa 2.876.438,69 kuna (50% prihvatljivih troškova).

Opremanje kušaonice maslinovog ulja sa kuhinjom sufinanciran je iz mjere 6, tipa operacije 6.4.1. »Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima«, sa 633.795,09 kuna (70% prihvatljivih troškova).

Ivan nas vodi kroz uljaru i pojašnjava da je posebnost uljare u tome što je temperatura konstantna u cijelom sustavu prerade, a počinje već kod pranja maslina u rashlađenoj vodi. Cijeli se proces odvija bez prisutnosti kisika, čime se sprječava oksidacija, a ulje se na kraju filtrira. Zanimljivo je da se od komine, koja se kompostira, odvajaju koštice, koje se melju i koriste za grijanje.

I sam mlin je hlađen, pa se kod mljevenja maslina stvaraju prirodne arome, mirisi, pikantnost, gorčina, koje se zadržavaju do isteka tekućeg žutozelenog zlata.

Po Ivanovim riječima, svaka sorta ima svoja pravila prerade i postoji razlika u samom procesu proizvodnje ulja kod određenih sorti.

Ivan Ipša svoj život i budućnost vidi, naravno, u maslinarstvu. “Pa ja sam od rođenja rastao u obitelji koja se posvetila maslinarstvu. Ta ljubav prema maslini, koju mi je usadila pokojna nona Pina, pa potom moji roditelji, u meni raste i predodredila je moj život”, priznaje nam Ivan, koji je, poput oca, skroman, vrijedan i nije od suvišnih riječi. Ipše već prerađuju masline svima zainteresiranima iz ovog dijela Istre po cijeni od 1,5 kuna po kilogramu.

Klaudio Ipša već deset godina proizvodi i vrhunsko vino. Ima 25.000 loza, malvazije, sivog pinota, merlota, refoška i terana, koje plasira po luksuznim restoranima diljem Hrvatske. Njegovi besprijekorno uređeni vinogradi rasprostrli su se po obroncima Sante Elene, tako da pogledi na njih i njegove maslinike, u koje ova obitelj ulaže toliko ljubavi, truda i požrtvovnosti, moraju izazivati divljenje i poštovanje.

Piše: Branka Žužić

Fotografije: Goran Šebelić/Cropix