Uspješne priče

Tomislav Kovač: Kad je došao red da preuzmem posao, rekao sam neću krave, orahe ću i tikve

Djed je imao muzne krave i kada je došao red da preuzmem posao, rekao sam da se kravama ne želim baviti. Odlučio sam posaditi orahe jer vjerujem da će se lakše plasirati, kaže Tomislav Kovač koji je eko proizvodnju oraha i bundeve golice unaprijedio sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Tomislav Kovač, nositelj OPG-a Kovač iz Ozlja, jedan od finalista prošlogodišnjeg natječaja za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika, odlučio se baviti ekološkom poljoprivredom. K tome, za razliku od djeda i oca koji su se bavili stočarstvom i mljekarstvom, prvotno uzgojem oraha. “Djed je imao muzne krave i kada je došao red na mene da preuzmem posao, rekao sam da se kravama ne želim baviti. Odlučio sam posaditi orahe jer vjerujem da je to proizvod koji će se lakše plasirati. Obitelj me podržala i tako sam krenuo”, prisjeća se Tomislav čiji je OPG registriran 2003. godine i broji četiri člana. Supruga Snježana vodi marketinški dio, papirologiju, etiketiranje, pakiranje te pomaže na polju i u cjelokupnom poslovanju. Otac Ivan brine o škotskom govedu čiji su uzgoj pokrenuli prije nepunih godinu dana te kao i majka Marijana pomaže u ostalim poslovima na gospodarstvu.

Trenutno obrađuju oko 50 hektara zemljišta, od toga je oko 6 ha nasad oraha, a na 25 ha uzgajaju uljnu tikvu odnosno bundevu golicu te zbog poštivanja plodoreda u ekološkoj proizvodnji uzgajaju i ječam, pšenicu i heljdu. Bave se i ekološkim uzgojem visinskog planinskog škotskog goveda pa tako trenutno posjeduju pet grla. “Supruga i ja radili smo u tvrtkama s ne baš povoljnim radnim vremenom. Kako smo od 2006. imali posađen nasad oraha od gotovo 800 stabala, a krenuli su natječaji iz Programa ruralnog razvoja, odlučili smo aplicirati na tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”. Htjeli smo proširiti proizvodnju na ostale kulture, iskoristiti postojeće resurse gospodarstva i raditi posao koji volimo te kreirati svoje vrijeme onako kako mi želimo. Radimo možda više nego prije, ali bavimo se isključivo ekološkom proizvodnjom i ispunjava nas činjenica da proizvodimo zdravu i kvalitetnu hranu iza koje stojimo, što naši kupci prepoznaju”, kaže Tomislav.

Prijavili su se na prvi natječaj tipa operacije 4.1.1. s ciljem unaprjeđenja ekološke poljoprivredne proizvodnje, što je, kažu, bilo doista izazovno. Prošlo je čak dvije godine od predaje zahtjeva do konačne odluke. “S dobivenim sredstvima, a riječ je o 1,4 milijuna kuna, bespovratno 90%, nabavili smo kompletnu mehanizaciju za obradu zemljišta, sušenje, čišćenje finalnog proizvoda i slično. Sredstva iz EU fonda su nam puno pomogla. Da smo morali samo isfinancirati, trajalo bi minimalno 5 godina jer se radi o čak 36 strojeva. Svakome tko ima zemlju i dobru ideju te se misli baviti poljoprivredom u budućnosti, preporučamo da apliciraju na natječaje iz EU fondova jer je to važna odskočna daska za mnoge poduzetnike”, navode Snježana i Tomislav dodajući da im puno pomažu i poticaji. “Jedni smo od onih koji smatraju da poticaj koji dobiješ treba vratiti u zemlju kako bi prozvodnja bila što uspješnija. Tako radimo i odlično funkconiramo”, dodaju.

Prozvode također bučino i orahovo hladno prešano ulje, a žitarice prerađuju u brašna i ječmenu kašu. “Imamo zaista širok spektar kupaca naših proizvoda, a sjeme bundeve golice prodajemo u Austriju. Izuzetno su zadovoljni kvalitetom proizvoda tako da imamo dogovoren plasman unaprijed na 10 godina”, navodi Snježana. Rezultatima svog rada su zadovoljni. “Naravno da uvijek može biti bolje, međutim ono što proizvedemo lako prodamo. Trenutno nemamo dovoljno polja da proširimo proizvodnju, a kod bundeve je potražnja daleko veća od onoga što smo danas u mogućnosti proizvesti”, navode supružnici koji planiraju povezati poljoprivredu i turizam čime bi se, smatraju, povećala posjećenost ovoga kraja i intenzivirala prodaja njihovih proizvoda.