Uspješne priče

Sve što zarade ulažu dalje u poljoprivredu!

Prošlo je više od dvadeset godina otkako je Ivica Ponediljak preuzeo OPG od svog oca i nastavio obiteljsku tradiciju bavljenja poljoprivredom. On i supruga su teškim radom gospodarstvo s početnih 50 ha zemlje povećali na današnjih 105, od čega je 35 njihovih vlastitih, a ostatak u zakupu.

42-godišnji Ivica OPG uskoro planira prebaciti na dvadesetogodišnjeg sina koji se također želi nastaviti baviti poljoprivredom.

“Vrijeme je da posao preuzmu mlađe snage“, smije se uvijek dobro raspoloženi Ivica. Obitelj Ponediljak u Turanovcu, malom selu pokraj Virovitice poznatom po uzgoju paprike, na 105 ha osim povrća uzgaja žitarice, šećernu repu, uljarice i industrijsko bolje, a prošle godine započeli su s uzgojem kamilice. Također u dva plastenika uzgajaju presadnice povrća.

“Kamilica je trenutačno in kultura u našem kraju. Ima dobru otkupnu cijenu pa se dosta ljudi prebacilo na nju. Tako smo i mi zasadili 30 ha. Nažalost, kamilica je problematična jer se mora pobrati u roku od 20 dana, inače se počne osipati. Tako je i nama propao dio uroda. Bilo bi bolje da imamo vlastitu sušaru, ali kako nam je ovo tek prva godina, vidjeti ćemo kako će ići“, priča Ivica koji kaže da još ne zna otkupnu cijenu kamilice: “Znati ćemo tek kad prođe analizu, nadam se da će biti dobra“.