Novosti

Svaki tjedan LAG jedan! – LAG Bosutski niz

Predstavljamo LAG Bosutski niz koji od 2011. godine djeluje na krajnjem istoku Republike Hrvatske. Inicijativu osnivanja LAG-a potaknula je Regionalna razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije (HRAST), kao rezultat interesa, okupljanja i suradnje šireg kruga dionika, predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora iz jedinica lokalne samouprave s područja ovoga LAG-a. Pri osnivanju, LAG je u svom sastavu imao devet jedinica lokalne samouprave, a od 2014. godine se proširio za dvije nove. LAG-a Bosutski niz sastavljen je od općina: Andrijaševci, Babina Greda, Cerna, Gradište, Jarmina, Ivankovo, Nijemci, Privlaka, Stari Mikanovci, Vođinci te grada Otoka. Sjedište mu je u Nijemcima, broji 44 403 stanovnika, a površina iznosi 850,50 km2. Lokalna razvojna strategija 2014.-2020. usvojena je sredinom 2016. godine.

Zadaci LAG-a Bosutski niz su promicanje lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne suradnje, podrška razvoju, povezivanje interesnih skupina, usmjeravanje razvoja kroz implementaciju lokalne razvojne strategije, identifikacija projekata, poticanje inovacija i odabir projekata koji će biti financirani iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. -2020., kao i ostalih fondova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ciljevi su razvoj konkurentne poljoprivrede, diversifikacija gospodarstva razvojem poduzetništva i turizma, poboljšanje kvalitete življenja i unaprjeđenje zaštite okoliša, razvoj i jačanje kapaciteta, suradnje te prepoznatljivosti područja LAG-a.

U ožujku 2018. godine, u Nijemcima, u sjedištu LAG-a, održan je sastanak dionika prekograničnog područja Hrvatske i Srbije. Svrha sastanka bila je upoznavanje i razmjena iskustava na temu ekološke proizvodnje i ekološkog turizma te suradnje na transgraničnim projektima. Na sastanak su se odazvali predstavnici klastera Alpe Adria Pannonia iz Novog Sada – partner u organizaciji sastanka, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za urbanizam i zaštitu životne sredine iz Novog Sada, predstavnici Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, razvojnih agencija ORA i TINTL, HGK Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici Sveučilišta u Osijeku, Odjela za biologiju, predstavnik Općine Čepin, LAG-a Srijem, predstavnici Općine Temerin, predstavnici Općine Nijemci, predstavnici Turističke zajednice Općine Nijemci, predstavnik Agroklaster-a, Fakulteta za primenjenu ekologiju Futura, predstavnici Udruge Babogredski Feniks, Pokreta Gorana – Sremska Mitrovica te Turističke organizacije Šid.

Djelatnici LAG-a Bosutski niz sudjelovali su na Forumu LAG-ova Vukovarsko-srijemske županije pod nazivom Značaj i izazovi LAG-ova u lokalnom razvoju, održanog u Lovasu, 9. ožujka 2018. godine, u organizaciji LAG-a Srijem, pod pokroviteljstvom Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije te Ureda za međunarodnu suradnju TINTL. LAG Bosutski niz je tom prilikom predstavio aktivnosti koje provodi te planove za naredno razdoblje. Na forumu su osim LAG-ova Vukovarsko-srijemske županije, LAG-a Srijem, LAG-a Bosutski niz te LAG-a Šumanovci sudjelovali i LAG Adrion, LAG Baranja,  LAG Podravina, LAG Sjeverna Istra te LAG Papuk. Forumu je nazočila i gđa Marija Vučković, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede, koja je upoznala sudionike s novostima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. te odgovarala na brojne upite sudionika. Doneseni su zaključci Foruma LAG-ova kojima se nastoje dati smjernice budućeg razvoja ruralnog područja u novom programskom razdoblju.

LAG je u veljači 2018. godine imao priliku sudjelovati na prvoj edukativnoj radionici Uvod u menadžment volontera u sklopu projekta Volontiram i osnažujem lokalnu ruralnu zajednicu – poticanje volontiranja radi prevencije nasilja nad i među mladima koji provodi Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR) u partnerstvu s Volonterskim centrom Osijek.

Više informacija o radu LAG-a Bosutski niz možete pronaći na mrežnoj stranici ovdje, a fotografije su dostupne u galeriji u nastavku.

Oznake