Novosti

Svaka kompanija kojoj je do rasta i razvoja mora razmatrati mogućnost potpora

Ukupan iznos investicija u projekte kompanije PIK Vrbovec koji su prijavljeni na natječaj bio je nešto manji od 30 milijuna kuna. Najveći dio sredstava uložen je u pročistač otpadnih voda. Ostala sredstva su uložena u pogon za narezivanje mesnih proizvoda, vage i gospodarska vozila.

Kada se ime tvrtke u narodu uvriježi kao jedan od sinonima za određeni proizvod onda tradicija i kvaliteta istog mora biti impresivna. PIK Vrbovec je jedna od takvih kompanija, a njegova je 80-godišnja tradicija u proizvodnji svježeg mesa i mesnih prerađevina osigurala trajno mjesto u kolektivnoj svijesti stanovnika ovih prostora.

Prigorski kraj u kojem se nalazi mesna industrija PIK Vrbovec tradicionalno je poznat po uzgoju stoke, posebice svinja, što je zasigurno predstavljalo dobru polaznu osnovu za ovakvu vrstu industrije.

– PIK Vrbovec je kompanija koja postavlja trendove u mesnoj industriji, a osluškujući potrebe tržišta, svojim potrošačima uvijek nudi nešto inovativno. Kako bi taj proces bio što uspješniji, PIK stalno ulaže u povećanje proizvodnih kapaciteta, modernizaciju i optimizaciju kako proizvodnih pogona tako i resursa za distribuciju. Pozicija koju PIK danas ima na tržištu može se zahvaliti upravo kontinuiranim ulaganjima, brojnim inovacijama, suvremenoj tehnologiji i modernoj opremi i znanju. Investicijski ciklus u PIK-u nikada ne prestaje, a investicije su najviše usmjerene prema povećanju kapaciteta proizvodnje kako bi se pratio planirani rast prodaje. Sukladno tome, kada se 2015. otvorila mogućnost prijave projekata za financiranje iz EU fondova, odlučili smo se prijaviti na mjeru 4. „Ulaganje u fizičku imovinu“, Podmjera 4.2. „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. – kazala je Irena Jendriš, članica Uprave PIK Vrbovec.

Ukupan iznos troškova projekta koji su prijavljeni na natječaj bio je nešto manji od 30 milijuna kuna. Najveći dio sredstava uložen je u pročistač otpadnih voda. Ostala sredstva su uložena u pogon za narezivanje mesnih proizvoda, vage i gospodarska vozila.

– Pročistač otpadnih voda je projekt koji je bio neophodan zbog zakonske regulative s obzirom na tip industrije u kojoj djelujemo i veliku količinu vode koja je trebala biti pročišćena do stupnja da može biti puštena u prirodni recipijent. Istovremeno, nije postojala druga mogućnost za pročišćavanje otpadnih voda osim izgradnje vlastitog pročistača. Pogon za narezivanje mesnih proizvoda je bila investicija neophodna za povećanje kapaciteta proizvodnje narezanih proizvoda kao tržišnog segmenta koji je u stalnom porastu. O važnosti kategorije narezaka, u kojoj je PIK lider na tržištu, govori i podatak da prodaja iz godine u godinu bilježi rast. Naresci se proizvode u strogo kontroliranim uvjetima u ‘bijelim sobama’, riječ je o najmodernijem pogonu u ovom dijelu Europe koji radi u visoko higijenskim uvjetima i kontroliranoj mikroklimi. PIK godišnje nareže više od 26 milijuna paketića različitih narezaka koji su odmah spremni za konzumaciju – pojasnila je Irena Jendriš.

Najveći iznos potpore koju je PIK Vrbovec dobio odnosi se na tip operacije 4.2.1. “Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima”, a ta potpora je ujedno i najviše doprinijela, tvrde, njihovu poslovanju s obzirom na to da je olakšala investiciju u pročistač otpadnih voda kao neophodan projekt za zadovoljavanje zakonske regulative, a s druge strane omogućila je i neophodno povećanje proizvodnih kapaciteta u segmentu proizvodnje narezanih proizvoda koji je definiran kao strateška odrednica dugoročnog rasta i razvoja kompanije.

– Institucije s kojima smo surađivali prilikom aplikacije su Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te konzultanti s kojima smo pripremali cijeli projekt. I ta suradnja je u potpunosti ispunila sva naša očekivanja.

U PIK Vrbovcu tvrde kako bi kompanijama koje ulažu u rast i razvoj i imaju ozbiljne i zanimljive projekte u koje žele ulagati itekako preporučili ovakav tip suradnje.

Potpore projektima smatramo iznimno važnima jer su one dodatni poticaj za investicije bez kojih rast i razvoj kompanije nisu mogući. No, treba naglasiti kako priprema i provedba projekta nisu jednostavan proces i da je, aktivnost koja ima brojnih izazova. Međutim, kvalitetna suradnja s institucijama kojoj prethodi detaljna priprema projekta jamči ostvarenje željenih rezultata i, u konačnici, uspješnost provedbe projekta – zaključila je Irena Jendriš iz PIK-a Vrbovec.

Piše: Vlado Ozretić

Fotografije: Tomislav Krnic, Mario Romulic & Drazen Stojcic