Novosti

Sjemenke, ulje, brašno i čaj od industrijske konoplje s OPG Zornada

Tomislav Zornada, sad već petu godinu, na malo više od jednog hektara zemlje uzgaja industrijsku konoplju koju prerađuje u ulje, brašno, čaj te sjemenke. Svoj OPG razvija dalje i uz pomoć sredstava Programa ruralnog razvoja.

Obitelj Zornada oduvijek se bavila poljoprivredom, prvenstveno povrćem, ali samo za svoje potrebe. No 2014. godine registracijom OPG-a Tomislav Zornada krenuli su ozbiljnije u poljoprivredne vode i odlučili se za uzgoj i preradu industrijske konoplje, Cannabis sativa L.

OPG Zornada nalazi se u Roču, Istarska županija, a Tomislav, sad već petu godinu, na malo više od jednog hektara zemlje uzgaja industrijsku konoplju koju prerađuje u ulje, brašno, čaj i sjemenke. “Od konoplje bi se moglo proizvoditi još štošta, ali strogi hrvatski Zakon o suzbijanju zloporabe droga još uvijek ne dopušta iskorištavanje cijele stabljike. Upotreba konoplje ograničena je samo na sjemenke, ostatak biljke se baca”, priča Tomislav koji se nada da će, kako je i najavljeno, uzgoj industrijske konoplje uskoro biti moguć uz daleko manje administracije, a hrvatski proizvođači stavljeni u isti položaj kao i drugi proizvođači u Europskoj uniji.

Na OPG-u Zornada bave se ekološkom poljoprivredom, u prijelaznom su razdoblju, a ove godine očekuju ekološki status. Kako dodaje, od prvoga dana ideje uzgoja ove biljke, povezali su se s uzgajivačima i agronomima iz Slovenije koji su s njima rado podijelili iskustvo i obučili ih kako krenuti s uzgojem. U Sloveniji nabavljaju i certificirano sjeme. Cijeli proces od sjetve, branja, sušenja, prešanja ulja, mljevenja brašna, pakiranja i prodaje – rade sami. Nakon konoplje zasiju međukulturu za zelenu gnojidbu koja se prije pripreme za sjetvu izmalčira. Kod prerade ne koriste nikakve dodatke. “Malo nas muči silna papirologija koja se svake godine mora iznova raditi kod sjetve konoplje. Izmjena zakona je upućena u Sabor, međutim nemamo još nikakvih saznanja da je to u proceduri rješavanja, tako da i ove godine vjerojatno moramo po starom. Od dokumentacije koju šaljemo u Ministarstvo poljoprivrede nam treba ispunjeni formular koji sadrži čestice na kojima je konoplja zasijana, minimalno hektar zemljišta, vlasnički listovi, posjedovni ili ugovori o zakupu, potvrda o nekažnjavanju sa suda i takse”, podsjeća Tomislav.

Svoju šansu za daljnji razvoj OPG-a, vidio je i u natječajima Programa ruralnog razvoja. Još 2017. prijavio se na natječaj za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, tip operacije 6.3.1. i odobreno im je 15.000 eura. “Dobili smo u 2018. godini pozitivno rješenje i isplaćena nam je prva rata za kupnju rabljenog traktora. Traktor smo kupili, ali i sjetvospremač, čistilicu i ljuštilicu za konoplju za što očekujemo isplatu druge rate iz te mjere, a što nam je, naravno, velika pomoć. Ove godine planiramo i povećanje površina pod konopljom. Pripremamo oko četiri hektara zemlje “, priča Tomislav.

Sve proizvode prodaju na kućnom pragu i preko internetske stranice. “Proizvode kupuju ljudi koji poznaju konoplju i sve blagodati koje pruža za organizam”, navodi. Obitelj Zornada organizira i predavanja kako bi ljude upoznali s tom biljkom. Prvi su u Hrvatskoj organizirali “Festival konoplje”, a na stolu su im svakodnevno proizvodi od konoplje; od kruha, namaza, ulja, keksa…

“Smatram da se kvalitetan proizvod uvijek može prodati. To je vidljivo iz toga što već imamo stalne kupce. Poručili bi mladima koji vole zemlju i rad na njoj, neka se ne boje krenuti u ostvarivanje svojih snova. Naša zemlja je bogom dana. Poljoprivredu i turizam treba spojiti. Turisti bi potrošili svu hranu koju naš poljoprivrednik može proizvesti. Sve više ljudi u svijetu je spremno platiti više za zdravu ekološku hranu i smatram da je to prilika za hrvatsku poljoprivredu”, zaključuje Tomislav.