CLLD

„Raznolikost nas povezuje, LAG-ovi nas inspiriraju“ – Lokalna akcijska grupa „TERRA LIBURNA“

U ovoj objavi nastavljamo niz primjera dobrih praksa informativne kampanje „Raznolikost nas povezuje, LAG-ovi nas inspiriraju“ s ciljem promicanja rezultata i važnosti lokalnih akcijskih grupa na lokalnoj i regionalnoj razini.

LAG „Terra liburna“ nalazi se u primorsko-goranskoj županiji, uključuje 8 jedinica lokalne samouprave, a to su: grad Kastav i grad Opatiju, općine: Lovran, Mošćenička Draga, Matulji, Jelenje, Viškovo i Klana te broji 43 člana.

Osnovan je u cilju:

  • promicanja i unapređenja održivog ruralnog razvoja područja LAG-a
  • razvoja proizvoda zasnovanih na povezivanju tradicijske i kulturno-povijesne baštine i inovacija temeljenih na prirodnim prednostima područja i međusobnoj suradnji
  • osiguravanja protoka informacija i transfera znanja za napredak u razvoju ruralnog gospodarstva i lokalne zajednice
  • razvijanja sinergije i umrežavanja te planiranja ukupnog razvoja LAG područja između svih dionika kojima je u interesu doprinijeti razvoju ruralnih područja
  • iskorištavanja i razvijanja postojećih potencijala za ruralni razvoj
  • jačanja financijskih i ljudskih kapaciteta za provedbu projekata ruralnog razvoja
  • pripreme LAG područja za korištenje EU fondova
  • brige o infrastrukturnom, ekološko-socijalnom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom razvoju u širem ruralnom području

Na LAG natječajima odabrano je 38 projekata od kojih je 33 u potpunosti završeno.

U okviru LRS u razdoblju od 2014. do 2023. godine sveukupno je raspisano sedam LAG natječaja i to za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu u vrijednosti 1.383.957,67 eura:

  1. Četiri natječaja za TO 1.2.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ (usklađena sa tipom operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.) – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 402.648,82 eura.
  2. Tri natječaja za TO 3.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ (usklađena sa tipom operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.) – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 981.308,85 eura.

Primjer dobre prakse LAG-a „Terra liburna“ je OPG Robert Kos koji odobren je na LAG natječaju za provedbu TO 1.2.1. Potpora malim poljoprivrednim gospodarstvima, gdje mu je odobreno 15.000 eura nepovratnih sredstava. Projektom naziva „Povećanje poljoprivredne proizvodnje i unapređenje rada na OPG-u Robert Kos“ nabavljene su dvije pčelarske vage, dva električna pastira, vrcaljka, poljoprivredno zemljište te sadnice smokve.

„Novci dobiveni preko LAG-a u iznosu od 15.000 eura dale su mi „vjetar u leđa“. Kupio sam dvije pčelarske vage, dva električna pastira, vrcaljku i teren na kojem sam posadio smokve. Sakupljenim pčelarskim iskustvom iz prošlih godina gdje smo svjedočili raznim vremenskim uvjetima koje su značajno utjecali na ukupnu količinu proizvedenog meda odlučili smo da smanjimo ovisnost količine proizvedenog meda na ukupan prihod OPG-a, te smo se odlučili na kupnju terena na koji smo posadili smokvu, pa ćemo tako u skoroj budućnosti u asortiman staviti i  proizvode od smokve. Kupovinom pčelarskih vaga povećali smo efikasnost proizvodnje jer pratimo unos nektara pčelinjih društva pomoću električne sms vage, a s obzirom na divlje životinje puno nam pomažu nabavljeni električni pastiri. Nabavkom vrcaljke ubrzali smo postupak vađenja meda iz medišnih okvira za što smo inače uključivali sve članove familije. S obzirom da cijela familija živi od pčelarstva i svi imaju „prste“ u proizvodnji, jedva čekamo nove mjere LAG-a i nove mogućnosti za napredak.“ – govori Robert.

Više informacija o LAG-u „Terra liburna“ možete pročitati na POVEZNICI.