CLLD

„Raznolikost nas povezuje, LAG-ovi nas inspiriraju“ Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“

LAG „Međimurski doli i bregi“ sljedeći je LAG kojeg predstavljamo u okviru informativne kampanje „Raznolikost nas povezuje, LAG-ovi nas inspiriraju“.

Lokalna akcijska grupa „Međimurski doli i bregi“ je udruga utemeljena na načelima LEADER principa koja okuplja građane, jedinice lokalne samouprave, organizacije civilnog društva, organizacije iz gospodarskog sektora i druge oblike organiziranja sa svrhom:

  • promicanja održivog ruralnog razvoja
  • uspostave partnerstva svih sektora i povezivanje svih razvojnih aktivnosti i projekata na području na kojem je osnovan LAG
  • realizacije lokalne razvojne strategije.

„Međimurski doli i bregi“ je najsjeverniji hrvatski LAG smješten u Međimurju između rijeka Mure i Drave. Administrativno obuhvaća 17 JLS-a zapadnog i središnjeg dijela Međimurske županije (Belica, Čakovec, Dekanovec, Domašinec, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec).

LAG je osnovan 22. listopada 2012. godine na Osnivačkoj skupštini u Lopatincu gdje je prisustvovao 31 predstavnik osnivača LAG-a Međimurski doli i bregi, a prvotno se prostirao na osam JLS-a zapadnog Međimurja (Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec i Štrigova).

LAG „Međimurski doli i bregi“ trenutno broji ukupno 140 članova.

Na natječajima LAG-a „Međimurski doli i bregi“ odabrano je sveukupno 98 projekta od kojih je 79 u potpunosti završeno.

Raspisano je ukupno osam LAG natječaja i to za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava i ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu u vrijednosti 1.819.257,38 eura, čime je financirano:

1. Osamdeset tri projekta za TO 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 1.240.318,73 EUR

2. Petnaest projekta za TO 2.1.2. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ sukladan tipu operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 578.938,65 EUR

Primjer dobre prakse financiran iz LAG-a „Međimurski doli i bregi“ je OPG MOHOKOS, Biserka Lajtman – Ulaganje u povećanje proizvodnje poljoprivrednih proizvoda i podizanje konkurentnosti PG-a.

„Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili kroz LAG natječaj za TO 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ kupili smo hektar zemlje, 85 sadnica kestena, traktor – kosilicu i samohodnu kosilicu. Da nije bilo toga natječaja sigurno ne bismo kupili traktor – kosilicu i sigurno ne bi uspjeli zasaditi toliko novih mladica kestena. Ta bespovratna sredstva dobrodošla su pomoć i konkretna podrška daljnjem razvoju našeg OPG-a. Posebno želim istaknuti izvrsnu suradnju koju imamo s LAG-om „Međimurski doli i bregi“, čije zaposlenice su uvijek spremne prihvatiti nove ideje i pomoći nam u njihovom ostvarenju. U našoj kući za odmor zajedno smo organizirali već nekoliko radionica, od onih kulinarskih do radionica pletenja međimurskog cekera. Važno nam je da pomognemo i u očuvanju starih, već pomalo zaboravljenih vještina, koje su važan dio međimurske tradicijske baštine. Ostvarili smo naš san i želimo ga dijeliti s drugima.„– istaknula je Biserka Lajtman, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koja je uspješno povezala ekološku proizvodnju i održivu ponudu ruralnog turizma, čime je ova obitelj otvorila novu stranicu ponude ekološkog turizma u Međimurju.

Više informacija o LAG – u „Međimurski doli i bregi“ možete pročitati na POVEZNICI.