CLLD

„Raznolikost nas povezuje, LAG-ovi nas inspiriraju“ – Lokalna akcijska grupa „Adrion“

Pričom LAG-a „Adrion“ nastavljamo niz primjera dobre prakse kroz informativnu kampanju „Raznolikost nas povezuje, LAG-ovi nas inspiriraju“.

Lokalna akcijska grupa “Adrion” udruga je građana, poduzetnika, gradova i općina.

Lokalna akcijska grupa (u daljem tekstu LAG) “Adrion” postoji od 2012. godine i obuhvaća jugoistočni dio Splitsko-dalmatinske županije, 19 jedinica lokalne samouprave od kojih su tri grada – Omiš, Imotski i Vrgorac te 16 općina – Dugi Rat, Zadvarje, Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Gradac, Šestanovac, Zagvozd, Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Proložac, Podbablje, Runovići i Zmijavci te broji 86 članova.

Glavni cilj djelovanja LAG-a “Adrion” je povezivanje i umrežavanje lokalne uprave, gospodarskih subjekata i organizacija civilnog društva.

„Adrion“ grč. je najstariji poznati naziv za Biokovo, a ujedno podsjeća i na riječ „Adrias“ kako su Grci nazivali Jadransko more. S obzirom, na povezanost podbiokovlja s morem ne čudi da i slogan Lokalne akcijske grupe „Adrion“ glasi – „Gdje planina ljubi more…“.

Na LAG natječaju odabrano je 134 projekta od kojih je 53 u potpuno završeno.

Raspisano je ukupno osam LAG natječaja i to za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu i povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima u vrijednosti 2.762.319,05 eura:

  1. Četiri natječaja za TO 2.1.2. u skladu s nacionalnim 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 1.746.407,06 EUR
  2. Tri natječaja za TO 3.2.1. u skladu s nacionalnim 7.4.1. Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 887.103,59 EUR
  3. Jedan natječaj za TO 2.2.1. u skladu s nacionalnim 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima – Ukupna raspoloživa sredstva iznosila su: 128.808,40 EUR

Primjer dobre prakse financiran iz LAG-a „Adrion“ je OPG „Ankica Čorić“ – Soparnik to go.eu.

U mjestu Tugare, zaobalju Omiša, nalazi se OPG Ankica Čorić. OPG je osnovan 2016. godine i bavi se proizvodnjom maslina i preradom u maslinovo ulje te povrtlarskom kulturom, odnosno proizvodnjom blitve kao sirovine za daljnju proizvodnju soparnika što predstavlja dopunsku djelatnost na OPG-u.

Maslinovo ulje koje se prije koristilo isključivo za vlastite potrebe, sada se koristi kao jedan od bitnih sastojaka u dopunskoj djelatnosti OPG-a.

OPG Ankica Čorić prijavili su se na natječaj LAG-a „Adrion“ za tip operacije 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.

Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te su ostvarili potporu u iznosu od 15.000 EUR-a. Ostvarenom potporom OPG je kupio novih 150 sadnica maslina, izgrađena je nadstrešnica te su ugrađeni solarni paneli. Kupljenim sadnicama, nasad maslina se udvostručio, izgrađena nadstrešnica, tj. skladište olakšati će rad na OPG-u, a solarni paneli uvelike će smanjiti troškove rada. Sve navedeno doprinosi i razvoju dopunske djelatnosti-proizvodnji soparnika.

Soparnik je autohtoni hrvatski proizvod, koje se priprema od domaće blitve, maslinovog ulja, brašna, luka i češnjaka i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Obitelj Čorić odlučila je soparnik približiti većem broju ljudi na jednostavniji način te su pokrenuli projekt Soparnik to go.eu.

Soparnik to go obiteljski je posao kojim članovi obitelji Čorić brojnim posjetiteljima detaljno prikazuju način pripreme i proizvodnje ovog tradicionalnog poljičkog jela. Veliki nasad maslina sufinanciran potporom s natječaja 6.3.1. iz kojeg se prerađuje maslinovo ulje, uvelike pridonosi kvaliteti i okusu ovog jela.

„Prijava i ostvarena potpora na natječaju LAG-a „Adrion“ za tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ nam je pomogla u jačanju konkurentnosti na tržištu i proširenju nasada maslina za proizvodnju maslinovog ulja za naš proizvod ZOZP Poljički soparnik te smo s istim proširili skladišni kapacitet na OPG-u u vidu nove nadstrešnice.“ – govori Mario Stipetić (OPG Ankica Čorić)

Više informacija o LAG – u „Adrion“ možete pročitati na POVEZNICI.