Novosti

Razmišljali o lavandi, uložili u aroniju od koje na OPG Krepenc ne odustaju

OPG Krepenc uspješno je aplicirao na natječaj za podmjeru 6.3. Programa ruralnog razvoja još prije 3 godine. To im je, kažu Tomislav i Dijana, bio poticaj da se još više trude kako bi bili sve bolji, konkurentniji i kreativniji.

“Ovogodišnja je berba aronije bila izvrsna. Godina je bila rodna, u srpnju je bilo dovoljno kišnih, a u kolovozu sunčanih dana, tako da su bobice dobile sve što im treba. Bile su debele, sočne i slatkaste. To su primijetila i djeca koja su sudjelovala u branju kroz igru. Drago nam je da su im plodovi bili ukusni, a nama je to bila naznaka da će i proizvodi biti primamljivi zahtjevnim nepcima potrošača“, zahvalan je Tomislav Krepenc, nositelj OPG-a Krepenc osnovanog 2014. godine.

Tomislav je, otkriva nam, od djeda naslijedio nešto obradive zemlje. Sa suprugom Dijanom razmišljao je neko vrijeme što s naslijeđenom zemljom jer im je bilo žao ostaviti ju neiskorištenu. U početku su razmišljali o lavandi, ali s obzirom na sastav zemlje, ipak su odlučili uzgajati aroniju koja je izuzetno dobro prilagođena goranskoj klimi. Obitelj Krepenc živi u malom goranskom mjestu, Ravnoj Gori, koja se smjestila na 700 m nadmorske visine gdje zime znaju biti prilično oštre.

“Na početku poslovanja nabavili smo prvih 500 sadnica, no početnih 3.000 metara kvadratnih obradive površine ubrzo je naraslo na jedan hektar zajedno s novim nasadom. Zasadili smo još 1.000 sadnica sorte Nero pa sada imamo 1.500 grmova aronije, ali nađe se tu i drugih biljaka, najviše cvijeća. Kako sam po struci cvjećarka, ne mogu bez tulipana, narcisa, gladiola, a obožavam oko sebe vidjeti također nevene i suncokrete“, kaže vrijedna Dijana Krepenc.

Poslovanje su si, kažu, olakšali prolaskom na natječaju za podmjeru 6.3. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” odnosno tipu operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja još prije tri godine. “Upravo smo u fazi završetka poslovnog plana kroz koji smo proveli nabavku traktora za održavanje svoja dva nasada aronije i dio za obradu i održavanje. Kroz projekt smo nabavili novih 1.000 sadnica aronije s kojima ćemo povećati proizvodnju soka i ostalih proizvoda. Nabavili smo još i kutije za berbu bobičastog voća, trimer kosilicu, bušač rupa za samu sadnju, aparat za vakumiranje proizvoda, nabavku potrebne ambalaže za finalne proizvode i zaštitnu mrežu protiv ptica kako nam ne bi odnijele sav trud. Tu su još i solarni kolektori koji će nam mnogo značiti za izvor tople vode“, navode supružnici Krepenc koji ističu da su natječaji za male poljoprivrednike izvrsna stvar koju treba pametno iskoristiti.

“Dobili smo iznos u visini 15.000 eura što nam izuzetno puno znači za brže širenje i razvoj poslovanja. To nam je dalo vjetar u leđa i želju da se još više trudimo kako bi bili sve bolji, konkurentniji i kreativniji“, dodaje dvoje mladih Gorana koji se raduju budućim izazovima.

Inače, Karlin melem, džem od aronije i jagode, matični sok, sirup, prah od aronije i liker neki su od proizvoda ove vrijedne obitelji. Karlin melem dobio je naziv po starijoj kćeri, a izvrstan je, kažu, za ogrebotine i opekline. “Naš stopostotni matični sok koji smo nazvali Goranska aronija poznat je po tome što ne sadrži dodatni šećer, konzervans niti emulgator. Bobice aronije hladno prešamo i pasteriziramo kako bi dobili sok koji je izvrstan za jačanje imuniteta“, ističe Tomislav. Za one koji vole nešto slađe okuse, tu je voćni sirup koji u sebi ipak sadrži nešto šećera. OPG Krepenc nudi i razne druge proizvode, ali na tome ne staju, već svake godine u svoju ponudu ubace nešto novo.

Neki od njihovih proizvoda prešli su granicu Hrvatske, ali za sada je njihovo tržište ipak pretežito na domaćem teritoriju. “Potražnja je velika za svim proizvodima, a matični sok je rasprodan već u zimskom periodu. Iz tog razloga odlučili smo se na povećanje nasada“, dodala je Dijana.