Uspješne priče

Prve su krumpire proizveli dok se još oralo konjima, a danas OPG Dodlek kupuje 26 novih strojeva!

Obitelj Mirjana Dodleka iz Belice, veliki proizvođači i distributeri međimurskog krumpira i ostalog povrća, ulažu u svoje gospodarstvo i tvrtku oko 7.5 milijuna kuna bespovratnog novca iz Programa ruralnog razvoja.

Na trećem natječaju za mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti PG – voće i povrće“ OPG-u Mirjan Dodlek, velikom proizvođaču krumpira iz Belice u Međimurju, dodijeljeno je 7.559.300 kuna bespovratnih sredstava. Iznos potpore Europske unije je 6.425.405, a iznos potpore Republike Hrvatske 1.133.895 kuna.

“To je pedeset posto naše nove ukupne investicije od nešto više od 15 milijuna kuna i velika nam je pomoć u proširenju i modernizaciji proizvodnje. Idemo na izgradnju skladišta za čuvanje krumpira, nadstrešnicu za strojeve sa vanjskim uređenjem, sustava za navodnjavanje i nabavu mehanizacije. U nabavu novih modernih strojeva planiramo uložiti oko 8 milijuna kuna. Od većih strojeva planiramo kupiti samohodnu dvoosovinsku prskalicu kapaciteta 5.000 litara i zahvata 27 metara. Osim nje kupujemo još veliki traktor od 250 konja i prikolicu, ukupno 26 različitih strojeva i priključaka: plugovi, rotodrljače, sadilica, koš za prijem robe, transportne trake i drugo“, kaže Mirjan Dodlek, nositelj najrazvijenijeg OPG-a u Međimurju koji drži da su bespovratna sredstva značajna potpora širenju, razvoju i modernizaciji poljoprivredne proizvodnje te da bi se svi poljoprivrednici koji imaju dobre ideje i projekte i koji žele ići u kapitalne investicije trebali javljati na natječaje Programa ruralnog razvoja.

A tko je zapravo Mirjan Dodlek koji je 2016. godine preuzeo OPG od oca Franje? “Otac Franjo počeo se baviti proizvodnjom krumpira prije više od 50 godina, tada se zemlja još obrađivala konjima i željeznim plugovima. Imali smo malo zemlje, a u međuvremenu smo ju kupovali i proširivali vlastite površine. Sada obrađujemo 200 hektara, pola tih površina otpada na proizvodnju krumpira, 12 hektara luka, na ostalim površinama sijemo pšenicu kao pretkulturu i uljanu repicu za zelenu gnojidbu“, kaže Mirjan Dodlek.

Obitelj Dodlek sredinom 90-ih godina osnovala je trgovački obrt Trgovina Dodlek kao spoj proizvodnje i trgovine. Obrt je prerastao u tvrtku Dodlek Agro. “Od samog početka bavljenja trgovinom povećavamo vlastitu proizvodnju, a uz to i širimo kooperaciju na ovom području. Tako danas uz vlastitu proizvodnju povrća imamo 45 kooperanata s kojima imamo ugovornu proizvodnju krumpira za svježu potrošnju na 500 hektara, mrkve na 20 hektara, celera 20 hektara, luka 50 hektara i krumpira za proizvodnju čipsa 150 hektara. Tvrtka ima 42 zaposlena djelatnika od čega su tri agronoma, s tim da surađujemo i sa savjetodavnom službom“, kaže Mirjan koji obnaša i dužnost direktora obiteljske tvrtke Dodlek Agro.

Ističe da Belica kao mikro lokacija ima izvrsno lagano pjeskovito-ilovasto tlo pogodno baš za te vrste proizvodnja kojima se bave, ali svakako uz veliku brigu samih proizvođača i stručnih djelatnika, kao i uz velika ulaganja u najnovije tehnologije proizvodnje i navodnjavanje. Količinama i kvalitetom proizvoda izborili su se za tržište, tako da nemaju problema s plasmanom. “Naša tvrtka vodi računa i o visokim standardima u svom pakirnom centru, pa imamo i certifikate HACCAP i GLOBAL GAP. Naši kupci su veletrgovci voćem i povrćem i trgovački lanci, a zadnjih par godina i izvozimo robu na tržišta BiH, Srbije, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Kosovo i Albanije.”

Čini nam se da je jedna od tajni uspjeha obitelji Dodlek zauzimanje svih članova koji radom, zalaganjem iskustvom i stalnim učenjem proširuju i moderniziraju proizvodnju. “Otac Franjo, koji je otišao u zasluženu mirovinu, započeo je i razvio proizvodnju, nastavili smo supruga Mihaela i ja. I najstariji sin Karlo (25) ostao je na obiteljskom gospodarstvu i na poljoprivredi, a sin Andrija (22) student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, planira preuzeti našu obiteljsku tvrtku. Kada dečki imaju volje neka ostanu i rade. Najmlađi sin Dino (14) će ići u sedmi razred osnovne škole. Snaha Matea i supruga Mihaela također su zaposlene u tvrtki Dodlek Agro“, zadovoljan je Mirjan što je cijela obitelj temelj njihova uspješnog poslovanja. A podatak da ukupno imaju 50 zaposlenih, 42 u tvrtki i 8 u OPG-u, govori da je vrijedna obitelj Dodlek uz dobre proizvodne rezultate u poljoprivredi i prodaji povrća uvelike doprinijela i zapošljavanju u Međimurskoj županiji.