Novosti

Prve rajčice označene znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ uskoro na tržištu

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za povrće, Zahtjev za priznavanje navedene oznake podnijela je Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Prvi proizvođači koji su uspješno završili postupak potvrđivanja sukladnosti proizvodnje rajčice sa specifikacijom „Dokazana kvaliteta“ za povrće su Belje plus d.o.o. i Fructus staklenici d.o.o. te će se ubrzo na tržištu moći kupiti rajčica sa znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.

Proizvođači povrća koji koriste znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska” moraju osigurati proizvodnju prema točno definiranim kriterijima u Specifikaciji, a to uključuje brigu o zaštiti okoliša odgovornom uporabom gnojiva i pesticida, optimalno vrijeme berbe povrća, duljinu prijevoza kako bi se sačuvala hranjiva vrijednost proizvoda, izbor ambalaže koja štiti povrće od oštećenja pri skladištenju i transportu.

Podsjetimo, prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća, a Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za voće podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od listopada 2021. godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska,“ a uskoro će se na tržištu moći kupiti i druge vrste voća označene ovim znakom. Drugi sektor koji je također prepoznao prednost ovog sustava je sektor konzumnih jaja, a Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja podnijela je Udruga za znanost o peradi te se od veljače 2022. godine na tržištu mogu kupiti konzumna jaja označena ovim znakom.

Troškove sudjelovanja u sustavima kvalitete proizvođači mogu financirati putem Mjere 3 Programa ruralnog razvoja. Svi detalji o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ nalaze se na poveznici. (poljoprivreda.gov.hr)