Uspješne priče

Proizvodnjom bobičastog voća OPG Čuković počeo se baviti još 80-ih godina, od kupina, malina i jagoda – može se živjeti!

OPG Ivan Čuković iz Velike Ludine novcem tipa operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja proširilo je proizvodnju bobičastog voća na 6 hektara i nabavilo dio potrebne mehanizacije. Od proizvodnje voća i desertnih vina koja zahtijeva mnogo rada i truda, kažu, mogu solidno živjeti.

Na području Općine Velika Ludina u Moslavini razvijeno je voćarstvo i vinogradarstvo. Pod nasadima voća je oko 300, a vinogradima oko 250 hektara. Među uspješnijim voćarima i vinogradarima je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivana Čukovića koje je, među ostalim, poznato po proizvodnji i preradi bobičastog voća.

“Osamdesetih godina supruga Nada i ja počeli smo među prvima na ovom području saditi i uzgajati bobičasto voće, najprije kupine, a onda maline i proširili na jagode. Supruga je bila nezaposlena i to nam je bio značajan dodatni izvor prihoda“, počinje priču o začecima Ivanov otac Zlatko Čuković, koji i sada kao umirovljenik puno pomaže u nasadima i vinariji.

Berba jagoda koje uzgajaju pod plastenicima je ranije završena, a već su naveliko počeli s pripremama površine za sadnju novog nasada jagoda koja će uskoro početi. Na njega će prenijeti plasteničku konstrukciju s obližnjeg nasada koji je, kažu, dao svoje. Nasade jagoda koriste dvije godine, onda mijenjaju lokaciju i sade nove.

Zemlje imamo desetak hektara, a pod nasadima bobičastog voća otprilike 6 hektara. Najviše imamo kupina – oko 3 hektara, jagoda imamo 0,75 ha, borovnica 0,6 ha i malina 0,7 hektara i manje površine vinograda. Planiramo proširiti proizvodne površine pod bobičastim voćem, možda ćemo posaditi još borovnica, ali zanima nas i nešto novo, nešto što bi se dalo plasirati u svježem stanju, ili nekakvo voće od kojeg bismo proizvodili i sokove, vidjet ćemo što će to biti“, kaže tridesetšestogodišnji Ivan.

Veliki vjetar u leđa njihovu gospodarstvu je novac koji su ostvarili kroz mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja – “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”. Riječ je o 863 tisuće kuna bespovratnog novca, od toga 90 posto iz Europskog poljoprivrednog fonda i 10 posto iz proračuna Republike Hrvatske. Prema programu koji su već u cijelosti ostvarili Čukovići su nabavili novi voćarski traktor, priključke koji su im nedostajali, te financirali sadnju novih nasada kupina i borovnice…

“Ovaj novac nam je puno pomogao u proširenju i modernizaciji našeg gospodarstva, traktor i priključci omogućit će nam lakšu i bržu obradu i provođenje drugih agrotehničkih mjera, a novi nasadi koje smo financirali dijelom europskog novca, omogućit će veću i raznolikiju proizvodnju“, kaže Ivan. Nad maline su postavili plastenik jer u njemu ranije dozrijevaju čime postižu bolju cijenu, manje ih napadaju bolesti, manji su troškovi zaštite, dobra su obrana od tuče, a i lakše je raditi u takvom natkrivenom nasadu, jer ne ovise o vremenskim prilikama.