Uspješne priče

Potporama PRR do najmodernije uljare, Beletići ostvarili očev san

Posjetili smo njihovu tek otvorenu najmoderniju uljaru Al Torcio, po tehnologiji prvu i jedinu takvu, ne samo u Hrvatskoj, već i u obližnjoj sjevernoj Italiji, a bili smo s njima i u berbi.

Obitelj Beletić iz Novigrada, Đurđica te sinovi Karmino i Kristijan, nastavljaju snove i vizije pokojnog supruga i oca Tranquilina Beletića, doajena novigradskog te istarskog ugostiteljstva i maslinarstva. Njemu u spomen i čast ova obitelj, koja kaže da im njihovo ekstradjevičansko maslinovo ulje teče kroz krvotok, otvorena je jedna od najmodernijih uljara u krugu od 500 kilometara, poznatog i svjetski priznatog brenda Al Torcio.

Naime, otac je istoimenu uljaru otvorio 2000. godine, a restoran Torci 18 davne 1989. godine. Već tada je govorio da Beletići žele butik uljaru u kojoj će (po)teći zelenožuto zlato, prema kojemu će ljudi osjećati poštovanje. I ostvarila mu se želja, jer je svoju obitelj “inficirao” golemom ljubavlju i poštovanjem prema tom ulju, koje na svjetskim smotrama redovito osvaja zlato. I istarski maslinari, koji godinama dovoze svoje masline na preradu u njihovu uljaru, imaju samo riječi hvale i respekta za ovu obitelj i njihov odnos prema mediteranskoj kraljici maslini.

U uljari Al Torcio

Naša ekipa posjetila je njihovu uljaru, po tehnologiji među najsuvremenijim ne samo u Hrvatskoj, već i u bližem okruženju.

”Ovakva suvremena uljara među prvima je u našoj zemlji, te u krugu od 500 km, pa čak ni u bližim krajevima sjeverne Italije, zato sam ponosan što je baš u Istri, najboljoj maslinarskoj regiji na svijetu, otvoren najmoderniji pogon. Prednosti primjene ove najnovije tehnologije su u tome što ona, u kombinaciji s mlinom, omogućava vodeno hlađenje paste maslina. To je važno jer se masline beru sve ranije, pri tome su temperature sve više, a time i temperature maslina koje dolaze na preradu, a njihovim mljevenjem se temperatura u mlinu podiže za još četiri do pet stupnjeva, što negativno utječe na kvalitetu i očuvanje vrijednosti ulja. Vodenim hlađenjem mlina omogućena je kontrola temperature, hlađenje paste maslina. Prilikom samog procesa prerade ne dodaje se voda, pa se polifenoli sadržani u pasti masline ne tope u vodi, već se ovakvim načinom prerade zadržava i do 30 posto više fenola u ulju” – stručno nam objašnjava Karmino Beletić, dodajući kako se time rješava i problem zbrinjavanja nastale vegetativne vode, koja je veliko opterećenje za svaku uljaru.

Po njegovim riječima uljara Al Torcio ima certifikat za ekološku proizvodnju. U uljari su četiri miješalice od po 800 litara, u kojima se mogu prerađivati četiri šarže ulja od isto toliko različitih proizvođača, što omogućava pranje sustava između prerada, pa tako nema zaostataka od prijašnjih proizvođača, što svakom maslinaru daje vlastito i čisto ekološko ulje. A da je riječ o znanstveno fantastičnom pristupu proizvodnje maslinova ulja govori podatak da se na svakom ekranu upisuje ime maslinara i vrijeme prerade njegovih maslina. Tako svatko od njih vidi gdje se proizvodi njegovo ulje, a može i nakon nekoliko godina zatražiti da mu se proizvede ista kvaliteta ulja kakva je bila proizvedena, primjerice, prije tri godine.

”Naša uljara jamči ulja najviše kvalitete s oko 30 posto više polifenola, najviše randmane po jedinici težine, te smanjenu potrošnju vode i električne energije, a ujedno rješava problem zbrinjavanja otpadnih sirovina, koje danas predstavljaju korisni energent” – zaključio je Karmino Beletić.

Silos za koštice

Na naše pitanje čemu služi ogroman silos u sklopu uljare, njegov brat Kristijan nam pojašnjava da se radi zapravo o sušari maslinovih koštica, koje koriste za ogrjev. Kapacitet mu je 35 tona, tako da Beletići na zdrav, za njih jeftin način, rješavaju pitanje ogrjeva.

Investicija u novu uljaru “teška” je 4 milijuna kuna, s time što su koristili potpore iz tipa operacije 4.2.1 za rekonstrukciju, dogradnju i opremanje proizvodnog pogona za proizvodnju maslinovog ulja pomoću centrifugalnog ekstraktora u iznosu od 1.247.320,00 kn nepovratnih sredstava, dio troškova su pokrili kreditom banke u suradnji s HBOR-om te vlastitim sredstvima. ”Apsolutno bi bilo nemoguće ostvariti ova ulaganja bez apliciranja na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, pratimo nove natječaje, stečeno iskustvo puno će nam koristiti pri budućim ulaganjima.” – kažu Baletići.

Mama Đurđica, koja je spiritus movens obitelji, ističe kako je suprug Tranquilio miran i sretan na onom svijetu, znajući da su njegovi usmeni i pismeni testamenti ispoštovani i ostvareni.

Inače, ova obitelj na 5 hektara, na pet lokacija blizu uljare ima 1700 stabala maslina istarske bjelice, rosulje, moraiola, leccina, pendolina, itrane, ascolane i frantoia, od čega proizvode osam vrhunskih, brendiranih monosortnih ulja i blend od spomenutih sorti. U njihovu raskošnu kušaonicu gotovo i ne stane više priznanja, medalja, nagrada, koje osvaja njihov zlatni as Al Torcio. Najviša priznanja iz New Yorka, Pariza, u njemačkom gastročasopisu Feinschmeckeru uvršteni su među sto svjetskih najboljih ulja, u prestižnom vodiču FlosOlei s 94 boda su među TOP svjetskih ulja. I tako redom od Rima, Madrida, Londona do Zagreba.

Svoje ulje Beletići uglavnom prodaju na kućnom pragu, ali ga plasiraju i po delikatesnim prodavaonicama po Istri, Njemačkoj i Austriji.

Ostavljamo vrijedne, poduzetne i hrabre Beletiće, da nastave maslinarskim putevima i uspjesima, koje je trasirao pokojni im suprug i otac. Ako može od gore pratiti njihove živote, vidjet će da uz tugu, gaje golemi ponos i ljubav prema njegovu liku i djelu, što ih zasigurno vodi prema budućnosti i daljnjim uspješnim maslinarskim žetvama.

Piše: Branka Žužić

Fotografije: Marijana Banko/cropix