Novosti

Pošip, crljenak i plavac iz Kraljevskih vinograda na putu za Japan

Unazad 10-ak godina podigli su vinograde kojima dominiraju domaće sorte i tako s 38 hektara nasada i 300.000 trsova ušli u najuži krug najvećih vinogradara Dalmacije. Planova je puno koje ostvaruju kroz vlastita ulaganja, kredite te Mjeru 13 jer “svaka kuna dobro dođe“.

Kraljevski vinogradi d.o.o. s južnih padina povrh Petrčana i Punta Skale nedaleko Zadra, danas proizvode vrhunska vina, ponajviše domaćih sorata – Pošipa, Crljenka, Plavca malog i Plavine. Značajne nasade su akteri naše priče podigli na terenu kojeg su u koncesiju na 30 godina dobili temeljem ugovora sa samostanom zadarskih časnih sestara Benediktinki, a čemu duguju i pridjev „kraljevski“.

Naime, prije desetak godina skupina prijatelja, investitora iz Zadra, inicira revitalizaciju svrhe ovog prostora, ugovara najam i udahnjuje novi život sadnjom uglavnom izvornih domaćih sorata grožđa. “Tvrtka je osnovana 2009. godine, kada smo krenuli u krčenje terena i pripremu zemljišta na način da je usitnjena kamena podloga te zasađeni novi nasadi vinograda”, otkriva nam direktor firme i jedan od njenih suvlasnika, Zoran Pantalon.

Sadnja njihovih vinograda provodila se kroz dvije godine – 50 tisuća loza posađeno je 2010. godine, a sljedeće 2011. još 250.000 trsova. “U Petrčanima imamo 47 hektara površine, ali 23 hektara neto vinograda. Na drugoj lokaciji imamo još 15, dakle ukupno 38 hektara vinograda“, otkriva. Riječ je o gustom sklopu, oko 8.000 sadnica po hektaru, tako da danas broje ukupno 300.000 čokota – što ih svrstava među najveće vinogradare Dalmacije.

Iako im u vinogradima dominiraju domaće perjanice s udjelom od 80%, imaju zasađenih nešto i međunarodnih sorata kao što su Cabernet sauvignon, Merlot, Syrah, Muškat žuti i Chardonnay. “Odlučili smo se prvenstveno za domaće sorte, jer svi mi kad idemo negdje vani želimo probati nešto domaće. Ove uvezene imamo radi kupažiranja te možda danas-sutra nekog pjenušca“, naglašava. Za sebe kažu da su najsjeverniji Plavac, Crljenak i Pošip, od svih prisutnih na tržištu. “Drugačije su karakteristike našeg Plavca. Ovdje čak i previše rodi, pa idemo na redukciju. Crljenak nam daje također odlične rezultate, ali Pošip su prepoznali baš svi – i struka i publika. Zadnje dvije godine nam je donio srebro na Decanteru i brojna druga priznanja kod nas i vani.

Dio proizvodnje plasiraju i izvan granica RH pa i u daleki Japan! Na tom tržištu su prisutni četiri godine, a količine i cijene nisu zanemarive. “Baš za koji dan ide pošiljka od 5.000 boca Crljenka, Pošipa i Plavca“, kaže Zoran. Čitava investicija financirana je vlastitim sredstvima i kreditom HBOR-a za kapitalna ulaganja, a koristili su sredstva Vinske omotnice, prije svega za nabavu mehanizacije i opreme. “Matematika je egzaktna nauka, a majka priroda varljiva. Te je dvije stvari teško pomiriti. Ove godine je bila krupa, prije koju godinu imali požar u vinogradu, pa i mraz jedne godine. Imali smo i problema s mehanizacijom i tu onda matematika pada u vodu, pa iznova interveniramo vlastitim sredstvima.“ Zapošljavaju desetak radnika cijelu godinu, a sezonski se pojačavaju dodatnom radnom snagom.

Prošle su godine prihodovali oko 3,5 milijuna kuna od čega oko 57 tisuća kuna (ako moramo biti točni 56.976,72, op.a.) na ime potpora temeljem površina upisanih u sustav ARKOD-a. Dio tih sredstava, 16.665,60 kuna primili su na temelju Mjere 13, odnosno plaćanja povezanih s područjima s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima – sredstvima iz EAFRD omotnice nacionalnog Programa ruralnog razvoja. “Nije to puno s obzirom na naše troškove, ali svaka kuna dobro dođe“, kaže Pantalon i dodaje da je sve to uloženo u proizvodnju. U planu je podići još 15-ak hektara nasada, a i preseliti podrum na lokaciju vinograda. “Time ćemo se baviti u narednom vremenu. Vidjet ćemo hoćemo li to sufinancirati europskim novcem ili možda kroz nekog partnera“, zaključuje Zoran Pantalon.