Uspješne priče

Poljoprivredom do resocijalizacije: Vrhunska vina, svinje, ovce, med iz Kaznionice u Lepoglavi

U lepoglavskoj kaznionici posebno su ponosni na svoju proizvodnju vrhunskih vina sa zaštićenim geografskim porijeklom, za koje su dobili niz priznanja na sajmovima i izložbama vina. Zlatna žutica ove godine nije poštedjela ni njihove vinograde koje će obnoviti zahvaljujući sredstvima dobivenim iz podmjere 5.2 Programa ruralnog razvoja.

Na uzorno organiziranom poljoprivrednom gospodarstvu Kaznionice u Lepoglavi godišnje se uzgoji više od 400 svinja, dvjestotinjak ovaca s janjadi i još toliko bikova. Zatvorenici, u sklopu radne terapije, obrađuju 92 hektara poljoprivrednog zemljišta, brinu o šumama i vinogradima, a godišnje proizvedu tonu visokokvalitetnog meda. Gospodarska djelatnost donosi im prihod od čak 12 milijuna kuna godišnje, koji se namjenski ulaže u poboljšanje proizvodnje i uvjeta boravka zatvorenika.

“Kaznionica ima 92 hektara obradivih površina, od čega se na 65 hektara uzgajaju ratarske kulture – žitarice i kukuruz, u plastenicima uzgajamo povrtne kulture, upravljamo s 410 hektara šuma, imamo značajnu stočarsku proizvodnju, proizvodimo i med, a posebno smo ponosni na naše vinograde iz kojih godišnje dobivamo 20 tisuća litara vina kvalitetnih sorti. No, poljoprivredna proizvodnja je tek dio naših gospodarskih djelatnosti koja uključuje i drvoprerađivačku radionicu, metalsku i radno – terapijsku radionicu. Gospodarska djelatnost Kaznionice izuzetno je važna za uspješnu resocijalizaciju zatvorenika, a donosi nam i prihod koji ulažemo u unapređenje proizvodnje te poboljšanje uvjeta u zatvoru. Tako smo samo u posljednje četiri godine investirali više od 800 tisuća kuna iz tog izvora”, istaknuo je Dražen Posavec, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi.

Zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji osigurana je kvalitetna prehrana zatvorenika, te energetska neovisnost jer, primjerice, iz šuma kojima upravljaju godišnje izvuku 3.200 kubika bukove mase, koju koriste za potrebe radionice te tehnološko drvo kojim se grije kompleks zatvora. Zatvorenici koji obavljaju ove poslove smješteni su u poluotvorenom objektu u Čretu, na Bitoševlju te u šumi Ivančica.

“Gotovo 90 posto radno sposobnih zatvorenika je angažirano, budući da je to glavni čimbenik njihove resocijalizacije. Za svoj rad primaju naknadu prema Zakonu o izvršenju, a osamdesetak zatvorenika godišnje školuje se za poljoprivredna zvanja, primjerice, za vinogradare, voćare, povrtlare, uzgajivače svinja, pčelare, odnosno za pomoćne kuhare i konobare, za što stječu uvjerenje o osposobljenosti, koje im omogućuje da nakon izdržane kazne dobiju primjereno zaposlenje”, naglasio je Ivan Druško, voditelj Odjela za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika.

U Kaznionici su posebno ponosni na proizvodnju vrhunskih vina sa zaštićenim geografskim porijeklom, za koje su dobili niz priznanja. Kaznionica je u posljednjih desetak godina uložila značajna sredstva upravo u unapređenje proizvodnje vina, za što su dobili i sredstva iz fondova Europske unije.

“Samo u posljednje četiri godine uložili smo u novi rashladni sustav, kupili smo nove muljače, preše, pumpe, suđe, uredili smo podrum zgrade u Čretu, koji je star više od stotinu godina. Ove smo godine kupili novu čepilicu za boce, kako bismo se prilagodili tržištu koje traži aluminijske čepove. Nažalost, zlatna žutica vinove loze nije poštedjela ni naše vinograde, pa smo bili prisiljeni ukloniti zaražene trsove. Za obnovu vinograda prijavili smo se na podmjeru 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“ odnosno tip operacije 5.2.1. iz Programa ruralnog razvoja. Projekt nam je odobren, iza nas je i faza provjere, te sada očekujemo isplatu 48 tisuća kuna za obnovu zaraženog nasada, koju planiramo na proljeće 2020.”, istaknuo je Stjepan Biškup, voditelj poljoprivredne proizvodnje u lepoglavskoj kaznionici.