Novosti

Pandemiji usprkos ‘niknuo’ novi vinograd Vlade Krauthakera

Jedna od, pandemijom koronavirusa, najpogođenijih grana poljoprivrede je vinarstvo. No, raditi se mora dalje, kaže Vlado Krauthaker koji je s djelatnicima svog Vinogradarstva i vinarstva posadio nove površine vinograda financirane kroz mjeru 4 Programa ruralnog razvoja.

Rijetki su oni, a posebice hrvatski vinari i vinogradari, koji nisu čuli za Vladu Krauthakera iz Kutjeva. Riječ je o čovjeku s 44 godine iskustva u proizvodnji vina za koja je dobio brojne nagrade i priznanja. Jedna od najsvježijih je ona za Vinartovu osobu godine 2018., a uz renomiranog proizvođača, Krauthaker je i predsjednik udruge Graševina Croatica.

Vinarstvo, ne samo kod nas nego i diljem svijeta, jedna je od najpogođenijih grana poljoprivrede u razdoblju pandemije koronavirusa, no raditi se mora dalje, stoga su djelatnici Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker i sam Vlado, prije nekoliko tjedana posadili nove površine vinograda, sorte crni pinot i graševinu, u mjestu Podgorje.

U tome su im pomogla sredstva dobivena na natječaju iz podmjere 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, tip operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” Programa ruralnog razvoja.

“Riječ je o 15 tisuća trsova posađenih na dva i pol hektara s pratećom opremom za moderni vinograd koja uključuje i ogradu protiv divljači. Radovi na tom dijelu su još u tijeku i završit ćemo ih iduće godine. Ujedno su nabavljeni i razni priključni strojevi, puno je stavaka uključeno u cijeli projekt. Jako nam je dobro došla pomoć ove operacije. Zaokružili smo sve svoje potrebe za vinogradima i nećemo ih više proširivati. Imamo oko 44 hektara i to nam je dovoljno, budući da imamo i kooperativne odnose”, rekao nam je ovaj vrhunski vinar.

Na spomenutu operaciju aplicirali su 2018. godine. Stvarni iznos prema planu nabave je tri milijuna i 111 tisuća kuna. Dio tog visokog iznosa je konkretno za novi vinograd, a dio za brojne specijalizirane vinogradarske strojeve.

“Nakon što se investicija odradi ostvarujemo pravo na 50 posto povratnih sredstva. Mi ćemo je odraditi u dvije faze s tim da je prva završena. Ostalo nam je postaviti ogradu za obranu od divljači jer je vinograd uz samu šumu. Pozitivno gledam na ovaj projekt jer vas potakne da nekada više uložite, 50 posto povrata za investiciju nije mala stvar. Jako je dobrodošla pomoć”, kaže Ivan Grgić, Vladin zet, tajnik tvrtke te predsjednik udruge Kutjevački vinari.

Za sadnju crnog pinota odlučili su se jer nemaju svoje površine te specifične sorte, nego su ju do sada nabavljali preko kooperacijskih odnosa.

“Riječ je o crvenoj sorti koja je vrlo perspektivna za kutjevačko vinogorje. Zahtjevna je za proizvodnju vina, a jako teško kontroliramo kvalitetu u kooperaciji pa smo odlučili pojačati naše vinograde da možemo ići na što manje urode i kontrolu kvalitete”, otkriva Krauthaker.

Na dijelu novog vinograda posađena su i četiri klona graševine, u sklopu projekta “Klonska selekcija graševine”, kojeg provodi Udruga Kutjevački vinari u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

Obitelj se 2015. prijavila i na natječaj Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, popularnije zvanog Vinska omotnica. Projekt je vrijedan 406.000 kuna, od čega je 50 posto povratnih sredstava, a njima su nabavili opremu za podrum i laboratorij te izradili web stranicu i te godine pokrenuli i online trgovinu. Upravo taj način prodaje Krauthaker vidi kao jedno od rješenja problema u kojem se nalaze vinari.

„Neće više biti puno obilazaka sajmova nego ćemo morati biti prisutni na tržištu na neki drugi način. Nadam se da nećemo spuštati cijene na minimum koji više nije isplativ i da će se barem kroz godinu dana tržište stabilizirati. Doći će i u vinogradu do tehnoloških promjena, možda čak i promjena sortimenta”, smatra on.