Novosti

Otvoreno e-Savjetovanje s javnošću za Prijedlog pravilnika o provedbi intervencije 78.02. Potpora za pružanje savjetodavnih usluga iz SP ZPP

Republika Hrvatska ima mnoge od sastavnica potrebnih za izgradnju snažnog sustava prijenosa znanja i inovacija u poljoprivredi (AKIS- Agriculture Knowledge and Innovation System). Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano radi na unapređenju razmjene znanja sustavnim pristupom.

U svrhu poticanja razvoja nacionalnog sustava AKIS-a, Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je i poslalo na e-savjetovanje Prijedlog pravilnika za provedbu intervencije 78.02. Potpora za pružanje savjetodavnih usluga iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

Provedbom ove intervencije poljoprivrednicima će se osigurati bolje mogućnosti za dobivanje savjeta o  poljoprivrednoj proizvodnji, ali i savjetovanje o primjeni inovacija, digitalizaciji i modernizaciji proizvodnje u funkciji osiguranja održive proizvodnje hrane i prehrambene sigurnosti stanovništva.

Savjetodavne usluge koje mogu pružiti prilagođeni i pravovremeni savjet o specifičnim pitanjima slijedeći ad hoc zahtjeve su ključni element prijenosa znanja i inovacija u poljoprivredi, prehrambeno – prerađivačkoj industriji i šumarstvu. Provedba ove intervencije će poticati upotrebu odgovarajućih inovacija, a isto tako pomoći poljoprivrednim gospodarstvima u ispunjavanju obaveza, posebice korisnicima plaćanja za eko sheme, proizvodno vezana plaćanja (PVP) i IAKS mjere ruralnog razvoja te mlade poljoprivrednike.

Pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u savjetovanju davanjem komentara i prijedloga na Prijedlog pravilnika, najkasnije do 2. listopada 2023. godine putem poveznice i unaprijed zahvaljujemo na tome.