Novosti

Otvoren je 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, s ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić je danas, 9. rujna 2022. godine u 11:00 sati sudjelovala na otvorenju te u obilasku 29. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu.

 

S obzirom da Ministarstvo poljoprivrede tradicionalno sudjeluje na sajmu, sva tri dana trajanja sajma predstavnici Ministarstva bit će na raspolaganju posjetiteljima za sve informacije o aktualnim temama i novom programskom razdoblju na izlagačkom prostoru u Paviljonu 1.

 

 

Posjetitelji sajma će sutra, 10. rujna s početkom u 9:30h imati priliku slušati stručno predavanje predstavnika Ministarstva iz Uprave  za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na temu “Zelena arhitektura SP ZPP RH 2023.-2027.: EKO SHEME“, u Velikoj sajamskoj dvorani na I. katu u Paviljonu 1.

Spomenuta tema važna je zbog toga što će se Eko sheme kao klimatsko okolišne intervencije po prvi puta provoditi unutar izravnih plaćanja Strateškog plana ZPP. Eko sheme će uključivati jednogodišnje obveze za korisnike. Potpora za Eko sheme bit će moguća u oblicima:

  • dodatnog plaćanja na osnovnu potporu dohotku (Intenzivirana raznolikost poljoprivrednih površina i Intenzivirano održavanje ekološki značajnih površina)
  • plaćanja za pojedinu vrstu uporabe poljoprivrednog zemljišta ili skupinu usjeva, kojim se u cijelosti ili djelomično nadoknađuju dodatni troškovi i gubitak prihoda koji su rezultat preuzetih obveza (Ekstenzivno gospodarenje pašnjacima, Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, Minimalni udio leguminoza od 20% na poljoprivrednim površinama, Konzervacijska poljoprivreda, Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti).

Program sajma možete pronaći ovdje.