Novosti

OPG Stjepan Dumančić: Bazen s pogledom na voćnjak, spojio uzgoj i preradu voća s turizmom

S imanja Stipino svi odlaze sretni, debeli i nasmijani, kaže Stjepan Dumančić koji je svojoj priči uzgoja i prerade voća, dodao i turizam. Zahvaljujući sredstvima Programa ruralnog razvoja gradi bazen uz kuću za odmor.

Iza Stjepana Dumančića je jubilarna, deseta berba jabuka, prerađevine pod brendom “Stipino”, poput pekmeza i ajvara, polako osvajaju hrvatsko tržište, a u jeku su i radovi na kući za odmor u sklopu njegova OPG-a u Čemincu. “Dobrodošli na imanje Stipino, mjesto odakle svi odlaze sretni, debeli i nasmijani”, poziva Stipe, kako ga zovu, na imanje koje će sljedeću sezonu turiste dočekati i s bazenom. Naime, prijavio se (i prošao!) na podmjeri 6.2. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području” Programa ruralnog razvoja, tip operacije 6.2.1. te mu je odobren bespovratan iznos od 50.000 eura.

“Polovicu iznosa sam dobio, drugi ide kad završim investiciju. U tijeku je gradnja bazena koji bi do svibnja trebao biti gotov. Opremili smo kuću u kojoj na gornjem katu imamo pet soba, kupili ledomat, kavomat, hladnjake, madrace, TV prijamnike”, otkriva nam Osječanin s baranjskom adresom koji je angažirao konzultanta za izradu projekta, a sama prijava je, dodaje, bila relativno jednostavna. Plan mu je obratiti se prije svega obiteljima s djecom koja žele aktivni turizam. “Manjak je radne snage pa ćemo animirati naše drage turiste sa zapada da rade za nas istočnjake. Obrnut ćemo uloge”, kaže Stipe u šali i objašnjava da turisti danas žele stvarno iskustvo, a to je upravo ono što im on i supruga Marina nude. Mogu brati jabuke, papriku, rajčicu, jagode, kruške ili nešto treće. Turisti na njegovu imanju mogu čak i pasirati rajčicu, mljeti jabuke za ocat. Sve ovisno o periodu u kojem dođu.

“Želim ljudima pružiti kvalitetu stoga nisam išao na kvantitetu odnosno nije mi ideja bila napraviti 10 bungalova pa da mi dođu dva autobusa turista. Ujedno, logistički to supruga i ja te jedan zaposleni radnik ne bi mogli kvalitetno odraditi. Nemamo još dovoljno iskustva”, dodaje mladi poduzetnik negirajući da želi da mu dolaze samo ekskluzivni gosti. Draže mu je, primjerice, da dođu dvije obitelji, popune deset ležajeva u pet soba i zapravo žive s njima tijekom odmora.

Ideja je takva da turisti ne mogu biti sami u kući. “Naši ste gosti, mi smo tu i ovo je jedan organizam u pokretu. Vaša privatnost je gore u sobama, a s nama dijelite zajedničku kuhinju doknvani mogu biti naši radnici u voćnjaku u nekakvoj preradi”, objašnjava Stipe.

Promotor i veliki zaljubljenik u Baranju dodaje da gosti ondje mogu preko dana pecati ili dok je lijepo kupati se u jezeru ili budućem bazenu. Tu su i brojne vinarije kao i nebrojene mogućnosti uživanja u gastronomskoj ponudi, a jednom kad se vrate iz obilaska, obitelj Dumančić im nudi mogućnost dočeka s tamburašima pa i pripremljenim čobancem.

“Ovdje se dođete dobro najesti i napiti. Nitko gladan ni žedan nije otišao od nas!”, naglašava Stipe u čijem je voćnjaku 12.000 stabala jabuka, a među njima i 50-ak trešanja, višanja, šljiva, krušaka, marelica, breskvi, nektarina te nešto kupina, malina i jagoda. Na dijelu imanja uzgaja i papriku i rajčice.

Tek dio voća nudi kroz maloprodaju, a većinu prerađuje i plasira pod brendom “Stipino”. Sam skuplja recepte i isprobava ih, a među njima su ajvar bratove punice i Ćućina salata prema recepturi njegove kume Željke. Pokrenuo je i Tour de la Croatan što je, kaže, naziv kada obilazi i dovozi proizvode u Zagreb, Rijeku, Pulu, Krk, Rab, Šibenik, Zadar i Split.

Inače, javnost ga je prvo upoznala kroz brend “Volim jabuke”, ali nakon 2016. kada mu je mraz uništio sav urod, odlučio se na preradu. Počelo je s pekmezom, danas ima niz proizvoda, ali i novi brend. Uređenjem kuće za odmor s bazenom, zaokružio je svoju proizvođačko-prerađivačku i turističku priču.