Novosti

OPG Marko Boltužić – Primjer uspješnog korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja iz Petrinje

Program ruralnog razvoja RH bilježi veliki broj korisnika, posebice u nekim, mnogima najzanimljivijim mjerama, poput mjera 4 i 6. No mali je broj onih koji su se okušali na više natječaja i na njima bili uspješni.

Jedan od takvih je mladi magistar inženjer agronomije, 32-godišnji Marko Boltužić iz Petrinje, Donjih Budičina, nositelj istoimenog OPG-a. Nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Marko je prvo zaposlenje pronašao u lokalnoj tvrtki, u kojoj je radio kao tehnolog u proizvodnji stočne hrane. Nakon toga prelazi u petrinjski “Gavrilović”, gdje radi kao tehnolog u proizvodnji.

Tijekom cijelog tog vremena, a još i kao srednjoškolac i student, pomagao je na OPG-u koji je njegov otac Jandro osnovao još 2003. godine. S raspisivanjem prvog natječaja Programa ruralnog razvoja namijenjenog mladim poljoprivrednicima, Markov projekt biva uspješno ocijenjen pa preuzima očev OPG. Dodijeljenih 50.000 eura potpore ulaže u kupnju novih grla stoke i mehanizacije, te pokreće modernu farmu za uzgoj teladi i proizvodnju mlijeka. Ostvarena potpora, iako značajna, nije bila dovoljna za kupnju svega potrebnog. Zato je čekao novu priliku za prijavu na neku novu mjeru, jer u ozbiljnoj poljoprivrednoj proizvodnji poljoprivredne mehanizacije i opreme nikada dosta.

Prilika se ukazala već 2020. godine, kada LAG “Zrinska gora – Turopolje” objavljuje natječaj za tip operacije 1.1.1., sukladan nacionalnom natječaju 4.1.1., namijenjenom ulaganjima u modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava. OPG prijavljuje projekt kupnje dviju prikolica nužnih za prijevoz stočne hrane i jedne rotobalirke. I na ovom natječaju je Markov projekt ocijenjen pozitivnim.

Odobren je i projekt u podmjeri 6.2., za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti na OPG-u, konkretno za pružanje usluga poljoprivrednom mehanizacijom. Nabavit će stroj – kombinirku, koja se podjednako koristi u poljoprivredi i građevinarstvu. Čak predviđa i jedno novo zapošljavanje na svom OPG-u, što je značajno za ostanak mladih na ruralnim područjima. Nažalost, razoran potres koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije donijet će mnogo posla svima koji posjeduju mehanizaciju.

U potresu ni njegov OPG nije prošao bez oštećenja, i to na objektu, ali i na mehanizaciji, a došlo je i do uginuća stoke. Zahvaljujući žurnoj objavi natječaja za tip operacije 5.2.1., Marko već obnavlja uništenu poljoprivrednu mehanizaciju. Nada se i skoroj obnovi stočnog fonda.

Ovaj OPG koristi i IAKS mjeru ruralnog razvoja, poput mjere 13, namijenjene poljoprivrednicima na područjima s prirodnim ograničenjima i ostalim posebnim ograničenjima, i mjere 14 – “Dobrobit životinja”.

Da je više raspoloživih poljoprivrednih površina na kojima bi proizvodio stočnu hranu, bilo bi prostora za dodatno širenje ovog OPG-a. Nada se pozitivnim pomacima, koje po ovom pitanju najavljuje Ministarstvo poljoprivrede. Svu proizvedenu količinu mlijeka ovaj OPG prodaje na vlastitim mljekomatima postavljenim u Sisku, Petrinji te na zagrebačkoj tržnici Kvaternikov trg.

Činjenica je kako se na mnogim natječajima dodatno boduje visoka stručna sprema agronomskog smjera, kao i indeks razvijenosti lokacije ulaganja, koji je u Markovu slučaju izrazito nizak. No Program ruralnog razvoja upravo i je namijenjen ovakvim korisnicima. Mladim, obrazovanim, koji svoju budućnost vide u ruralnom području, u mjestu u kojem su rođeni, u kojem su odrasli. Jedino na ovaj način Marko, ali i svi oni poput njega, mogu osigurati egzistenciju svojim obiteljima.

Tako i vrijedni Marko svojim radom, koji ponekad traje i po 16 sati dnevno, osigurava sretnu budućnost svojoj obitelji.

Piše: Marin Kukoč