Novosti

OPG Lucić: Prve primorsko-dinarske magarce nabavili radi djece, a sada razvijaju pravi mali biznis

OPG Susanne Lucić trenutno ima šest grla primorsko-dinarskih magaraca, a cilj im je imati stado od 16 grla. Svoj plan polako realiziraju i zahvaljujući sredstvima dobivenim na natječaju LAG-a Vinodol iz Programa ruralnog razvoja.

OPG Susanne Lucić postoji osam godina, a uz nositeljicu Susanne članovi su sinovi Mihael i Marko Lucić. “Na našem OPG-u u malom mjestu Šmrika, uzgajamo primorsko-dinarske magarce te prodajemo njihovo mlijeko. Boža, Bono, Bajo, Bibi te novopridošle Cvita i Gita, uživaju u češljanju, hranjenju i maženju. Na OPG-u imamo i patke, kokice, golubove, zečeve te mačku“, kažu Lucići. Sve je krenulo tako što su djeci željeli kupiti ljubimca, ali da nije uobičajen. S tom mišlju otišli su u Gorski kotar i kupili puliće od sedam mjeseci. “Magarca je teško naći, u Hrvatskoj ih ima oko 2.700 od kojih više od 50% obitava u Dalmaciji. U Istri ih ima manje od 150, a u Primorsko-goranskoj županiji tek 40-ak tako da uživaju zaštitu“, kaže Susanne. Najviše o magarcima i drugim životinjama brine 21-godišnji Mihael koji svoju budućnost vidi u uzgoju magaraca i proizvodnji magarećeg mlijeka. Kako je po struci kuhar, razmišlja o proširenju aktivnosti OPG-a i na nepoljoprivredne djelatnosti u smjeru ugostiteljstva. “Imamo 4 hektara pašnjaka odmah uz farmu što nam je u ovom trenutku dovoljno, no u budućnosti ćemo trebati još prostora”, kaže Mihael koji veselo, uz pomoć dva hrvatska ovčara, Ogija i Beki, svakodnevno vodi magarce na pašu. Kupci dolaze sa svih strana, a povratne informacije od ljudi koji kupuju njihovo magareće mlijeko su izvrsne jer, kažu, ima djelotvoran utjecaj na jačanje imuniteta te značajno pomaže djeci s bronhitisom i astmom. Osim toga magareće mlijeko djeluje protuupalno, a pomaže i pri problemima s kožom. “Da bi pomuzli mlijeko, majka mora vidjeti pule, inače ne ide, a daje samo tri decilitra na dan. Mi prodajemo prilično povoljno, po 220 kn za litru, no cijene ponegdje dosežu i 500-600 kn za litru mlijeka ”, kaže Susanne te dodaje da pakiraju u ambalažu od 1 dl. Životinje su smještene na farmi s fantastičnim pogledom na more, otok Krk i Krčki most, a farma magaraca u Šmriki sve češće je domaćin vrtićima i školama, a i turisti su oduševljeni.

“Gostima pričamo o magarcima i dajemo im mogućnost da ih hrane. Jako vole kukuruz, jabuke, mrkve te stari, presušeni kruh. Kako se bavimo i iznajmljivanjem smještaja turistima, često su upravo magarčići magnet za privlačenje obitelji s djecom. Turizam je bio dodatni motiv da povećamo stado jer dječica nagovaraju roditelje da dođu upravo kod nas“, otkrivaju Lucići. Između deset gospodarstava s područja LAG-a Vinodol od kojih je svako dobilo nešto više od 111.000 kuna potpore, našao se i OPG Susanne Lucić. Radi se o prvom natječaju iz Lokalne razvojne strategije LAG-a Vinodol 2014 -2020, odnosno o provedbi tipa operacije 1.1.3. “Razvoj i održivost malih poljoprivrednih gospodarstava”, u sklopu Programa ruralnog razvoja RH 2014.2020. Lucići trenutno imaju šest grla, dvije magarice, Cvita i Gita, nabavljene su u sklopu projekta, a cilj im je imati stado od 16 grla. Kroz projekt s LAG-om planiraju nabaviti još 5 magarica, a dio novaca će iskoristiti za kupnju mehanizacije, mobilnih objekata i opreme za čuvanje stada. Ogradu su nabavili i još slijedi postavljanje, a ogradit će pašnjak koji imaju u zakupu. Zadovoljni su što su prošli na natječaju jer će im to, naglašavaju, biti ‘vjetar u leđa’ i poticaj u svakom pogledu za daljnji rad i razvoj. Hvale suradnju s LAG-om Vinodol te za službenike kažu da su vrlo susretljivi i kooperativni. “A i konzultantica je dobro odradila svoj posao tako da nemamo što reći osim da smo vrlo zadovoljni. Dobivena sredstva će nam svakako biti od velike pomoći za brži razvoj našeg malog OPG-a“, smatra nositeljica OPG-a