Novosti

OPG Barac: Naslijedili zemljište, preselili iz inozemstva i upustili se u poljoprivredu

Sa skromnih 700m2 došli smo na oko 1 ha smokvika. To je možda malo za prosječan OPG, ali sagledavajući realnost Vinodola, usitnjenost čestica, neriješene imovinsko-pravne odnose, ovo možemo smatrati uspjehom, kaže Igor Barac koji će nasad smokava povećati sredstvima Programa ruralnog razvoja.

“Da nismo naslijedili nekoliko čestica zemljišta, možda se nikada ne bi upustili u poljoprivredu”, započinju svoju priču supružnici Barac. Odlučili su čisto iz hobija nešto posaditi kada već imaju zemlju. „Bilo je to krajem 2015. Raskrčili smo parcele i shvatili da imaju potencijal te je naše razmišljanje krenulo u smjeru profesionalnog bavljenja poljoprivredom. U to smo vrijeme oboje već godinama radili za međunarodne tvrtke u inozemstvu, ali odluka je pala i preselili smo u Vinodol, u Grižane te se počeli baviti uzgojem smokava.” Ideja o sadnji smokava došla je od LAG-a Vinodol i tadašnje Savjetodavne službe Primorskogoranske županije. Uzgoj smokava su im preporučili jer je to kultura koja je povijesno vezana za Vinodol i klimatski odgovara ovom podneblju. Osim toga, vrlo je zahvalna kultura, tražena i lako se proda svježa, ali i prerađena – kao sušena smokva, smokvenjak, džem od smokve te u perspektivi rakije i likeri.

“Sa skromnih 700m2 došli smo na oko 1 ha registriranih voćnjaka – smokvika. To je možda malo za prosječan OPG, ali sagledavajući realnost Vinodola, usitnjenost čestica, neriješene imovinskopravne odnose posjeda i vlasništva, ovo možemo smatrati uspjehom. Na OPG-u radim ja kao nositelj, uz pomoć supruge i djece kada im to studentske i poslovne okolnosti dopuštaju”, kaže Igor Barac. Posadili su oko 150 mladica smokve – sorte zamorčica (vlahinja), istarske bjelice i bružetke. Uzeli su u najam još jedan smokvik od oko 120 stabala navedenih sorti te crnice, petrovke i šaraguje. “Sve naše smokve nastojimo održavati uz pomoć organskog gnojiva i ne koristeći nikakve kemijske pripravke. Od skromnih početaka od cca 500 kg inicijalnog uroda, naša očekivanja sežu do 4-5 tona smokava odnosno prerađevina godišnje. Nadamo se punom urodu za godinu ili dvije”, dodaju iz OPG-a Barac.

Kada je poljoprivreda u pitanju, kažu, poteškoće postoje.“ Uz rascjepkanost zemljišnih čestica i pravno vrlo složenu i skupu proceduru rješavanja posjedovno-vlasničkih odnosa, dakle okrupnjivanja čestica, problem je i u navodnjavanju – vode ima ili previše ili premalo pa smo primorani koristiti tankove za navodnjavanje u sušnim periodima ili raditi agrotehničke mjere za odvod viška vode za vrijeme obilnih kiša. Također, uslijed zapuštenosti parcela, postoji ugroza od divljih životinja, radi čega je bilo potrebno postaviti ogradu koja je dodatno povisila troškove investicije”, kažu supružnici Barac. No, bez obzira na sve prepreke, žao im je da se ovim poslom nisu počeli baviti i puno prije. „Usprkos početnim poteškoćama, pticama koje pojedu i 20% uroda, lošim godinama, buri koja pomlati mlade stabljike, nadamo se da ćemo kroz godinu-dvije sasvim pristojno živjeti od poljoprivrede“, kaže Igor čiji je OPG potporu ostvario i kroz Program ruralnog razvoja.

Prijavili su se lani na natječaj LAG-a Vinodol i kroz tip operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“, dobili potporu od 15.000 eura. „Naš prijavljeni poslovni plan u osnovi je bio povećanje nasada smokava te poboljšanje tehničkih sredstava na postojećima poput nabavke gnojiva, strojeva – sredstava za obradu tla i navodnjavanje, zaštitna sredstva za prevenciju od štetnika i slično. Potpora u iznosu od 15.000 eura nama je od iznimne važnosti jer će nam olakšati posao u svim procesima proizvodnje i podizanja te održavanja nasada. Bez ovih sredstava bilo bi nam kudikamo teže. Sredstva dobivena putem ove potpore, bi prema poslovnom planu trebala biti dostatna za konsolidiranje proizvodnje i osiguranja plodova za sigurno i kontinuirano sudjelovanje u tržišnoj utakmici”, zaključuje.