Novosti

OPG Ana Vinter – Riješili problem mehanizacije i kreću naprijed, uz uzgoj svinja i buča razvijat će i vinograd

Kada ovisite o slobodnim terminima traktorista teško možete dobro planirati radove u polju. Naprosto ovisite o nekom drugom, kaže Ana Vinter čiji je OPG kroz natječaj LAG-a Sjeverozapad, riješio najveći im problem. Sad imaju potrebnu mehanizaciju.

Na 1,7 hektara vlastitih poljoprivrednih površina, na idiličnom Falinić Bregu u Općini Cestica, članovi OPG-a Ane Vinter uzgajaju žitarice te buče, no njihova je primarna proizvodnja uzgoj i prodaja svinja. Ovaj OPG tako godišnje uzgoji i do pedesetak odojaka koje prodaju na lokalnom tržištu, uglavnom stalnim kupcima. “Svinje za vlastite potrebe oduvijek su se tradicionalno uzgajale na našem gospodarstvu, a uzgoj za tržište započeo je osnivanjem OPG-a 2003. godine“, kaže nositeljica gospodarstva Ana Vinter navodeći da su i oni, kao mali proizvođači, suočeni s problemima poput neizvjesne cijene i plasmana te visokih troškova te zahtjevne proizvodnje.

No, obitelj ne odustaje. Naprotiv, šansu su vidjeli u mjerama Programa ruralnog razvoja. Nije ih pokolebalo ni to što na prvom natječaju za tip operacije 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” nisu prošli. Javili su se na natječaj koji je raspisao LAG Sjeverozapad. “Mali smo OPG i ne možemo očekivati potpore kroz izravna plaćanja, zato su nam natječaji kakav je bio Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad odlična šansa za širenje i unaprjeđenje naše poljoprivredne proizvodnje. Kako je naš OPG u briježnom području oranice su na velikoj strmini i teško ih je obrađivati. Posljednjih dvadesetak godina koristili smo uslugu uslužnog oranja što je povećavalo ukupni trošak naše proizvodnje, a utjecalo je i na organizaciju i planiranje radova. Kada ovisite o slobodnim terminima traktorista teško možete dobro planirati radove u polju. Naprosto ovisite o nekom drugom. Kako nismo imali dovoljno vlastitih sredstava za kupnju jačeg traktora s pogonom na sva četiri kotača, već ranije smo se prijavili na mjeru za mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, no nismo ostvarili dovoljno bodova. Zato se natječaj LAG-a Sjeverozapad na kojem smo uspjeli doći do bespovratnih sredstava za kupnju poljoprivredne mehanizacije, koja nam je nužna u proizvodnji, pokazao kao idealno rješenje za naše probleme”, naglašava Ana Vinter čiji je OPG kroz Podmjeru 19.2. “Provedba operacija unutar CLLD strategije” u okviru Mjere 19 “Leader – CLLD” odnosno prvi natječaj LAG-a Sjeverozapad za provedbu tipa operacije 6.3.1. „Poticanje i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje“, dobio potporu u visini od 15.000 eura.

Zahvaljujući sredstvima, kupili su novi motokultivator s priključcima – strižnom kosom i frezom, nabavili rabljeni traktor, a u planu je i nabava roto brane i pluga okretača. “Dokumentacija koju smo morali prikupiti za natječaj nije bila komplicirana”, naglasila je Ana Vinter i pohvalila podršku koju je dobila od Lokalne akcijske grupe. No, budući da je najviše malih OPG-a koji su se javili na natječaj u svojim aktivnostima predvidjelo kupnju rabljenih traktora, i oni su se suočili sa slabom ponudom. “Kupiti traktor koji će zadovoljiti naše potrebe nije bilo lako. Zbog veće potražnje narasla im je cijena, a traktori u ponudi bili su u lošem stanju. Tako smo tek u Jastrebarskom uspjeli pronaći dobro održavani traktor koji će nam omogućiti da s njim bez većih popravaka radimo sljedećih pet godina. On će nam svakako bitno olakšati rad i omogućiti obradu naših površina s kojih osiguravamo hranu za naše osnovno stado”, istaknula je nositeljica OPG-a.

Obitelj Vinter planira i nadalje koristiti sredstva iz Programa ruralnog razvoja, jer kažu, lista njihovih želja i potreba je i dalje velika. “Budući da za vlastite potrebe obrađujemo i vinograd, u novom programskom razdoblju vjerojatno ćemo tražiti sredstva za razvoj vinogradarstva”, zaključila je Ana Vinter.