Uspješne priče

Općina za primjer – razvoj temelje na EU fondovima

Općini Lovas dosad je odobren projekt iz mjere 7, odnosno podmjere 7.1. gdje su dobili 100 tisuća kuna za izradu razvojne strategije Općine do 2020. Još čekaju rezultat za podmjeru 7.2 i 7.4, sve u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Općina Lovas, koju uz mjesto Lovas čini i mjesto Opatovac, slovi kao vrlo uspješna jedinica lokalne samouprave i mnogima je za primjer kako pametno služiti svojim stanovnicima. U Lovasu, naime, drže kako vlast ne vlada, već služi i pomaže kako bi stanovništvo imalo što ugodniji život. U mnogim stvarima općina prednjači ne samo u svojoj Vukovarsko-srijemskoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Prije svega, po uspješnom povlačenju novca iz EU fondova.

Na istoku Slavonije djeluje Ured za međunarodnu suradnju TINTL koji pomaže općinama Lovas, Tompojevci, Tovarnik, Stari Jankovci i Gradu Iloku u izradi projekata i povlačenju sredstava iz fondova EU pa su za ove četiri općine i grad donijeli ukupno 20 milijuna eura, a u ovoj godini imaju pripremljena 64 projekta u vrijednosti od desetak milijuna eura.

Načelnica općine Lovas Tanja Cirba kaže kako imaju veliku pomoć i potporu u TINTL-u jer njihovi djelatnici stalno prate natječaje i izrađuju projektnu dokumentaciju potrebnu za apliciranje na pojedine natječaje. Natjecali su se i za sredstva iz Programa ruralnog razvoja.