CLLD

Održan prvi krug stručnih konzultacija TRG LEADER/CLLD za pripremu prijedloga kriterija odabira LAG-ova za 2023.-2027.

Ministarstvo poljoprivrede intenzivno provodi konzultacijski postupak s interesnim dionicima – lokalnim akcijskim grupama za provedbu intervencije LEADER u okviru SP ZPP 2023. -2027. Temeljem zaključaka sa nacionalne radionice za LAG-ove održane u studenom u Trakošćanu, započela je detaljna i stručna razrada prijedloga kriterija odabira LAG-ova za provedbu intervencije LEADER, u okviru rada Tematske radne grupe (TRG) LEADER/CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice Nacionalne ruralne mreže.

Tim povodom je 19. prosinca 2022. u Kino-dvorani Ministarstva poljoprivrede održan 3. sastanak TRG odnosno prvi konzultacijski sastanak članova TRG otvoren za javnost i druge zainteresirane članove Nacionalne mreže na temu: Utvrđivanje prijedloga mjerila (kriterija) za dodjelu sredstava LAG-ovima u novom programskom razdoblju 2023.-2027.

Svrha sastanka bila je prvo predstavljanje Nacrta modela prijedloga razrade dodatnih mjerila (kriterija), a kojeg je predstavio Prof.dr.sc. Aleksandar Lukić sa Geografskog odjela Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svi sudionici upoznati su s elementima nacrta kriterija (mjerila) kroz argumente i znanstvena analitička istraživanja mogućih modela primjene, dok su s druge strane, sudionici sastanka dali svoj doprinos kroz komentare, sugestije i prijedloge. Važno je napomenuti kako je ovaj sastanak nastavak započetog procesa kvalitetne razrade prijedloga kriterija odabira LAG-ova Ministarstva poljoprivrede, koji će se nastaviti putem daljnjih konzultacija TRG LEADER/CLLD Nacionalne ruralne mreže u svrhu priprema konzultacija Ministarstva s LAG-ovima na nacionalnoj razini, a kako  bi sredstva SP ZPP-a intervencije LEADER što kvalitetnije doprinijela razvoju ruralnih područja i smanjila njihovo odumiranje.