Novosti

Odobreno 58 milijuna kuna za razvoj šumskih područja i modernizaciju opreme

U utorak, 12. rujna 2017. godine, u Ministarstvu poljoprivrede potpisani su ugovori u okviru Mjere 08  “Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma”, za tipove operacija 8.5.2. i 8.6.1. Ukupna vrijednosti odobrenih sredstava za navedene tipove operacija iznosi 57.973.273,82 kn, a riječ je o projektima koji će biti financirani novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Korisnicima se obratila državna tajnica Marija Vučković, a ugovore s korisnicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je obradu svih projekata pristiglih na natječaj za tip operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture, čiji su korisnici trgovačka društva i druge pravne osobe koje sukladno Zakonu o šumama gospodare šumama i šumskim zemljištima u vlasništvu Republike Hrvatske, šumoposjednici, udruge šumoposjednika, udruge civilnog društva i druge pravne osobe aktivne u zaštiti prirode. Odobreno je ukupno 20 projekata u vrijednosti 9,1 milijun kuna, a potpora iznosi do 100% ukupnih prihvatljivih troškova. Nakon što su prošli tjedan u Splitu potpisana tri ugovora s korisnicima za tip operacije 8.5.2. iz Dalmatinskih županija, danas je u Zagrebu potpisano još 13 ugovora ukupne vrijednosti 6.183.981,84 kn.

Za tip operacije 8.6.1. „Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima“ gdje kao korisnike imamo šumoposjednike, udruge šumoposjednika te obrte, mikro, mala i srednja poduzeća registrirana sukladno nacionalnim propisima, odobreno je 40 projekata  u vrijednosti od 48.890.747,72 kn, a  potpora pokriva do 50% ukupnih prihvatljivih troškova. Za navedeni tip operacije potpisana su 33 ugovora, ukupne vrijednosti 40.258.549,77 kn.

„Šumama i šumskim zemljištem u RH gospodari se planski i drvni resursi se koriste u onoj mjeri koja neće ugroziti njihov opstanak. Velik broj projekata i interes za povlačenje sredstava za ulaganja u razvoj i održivost šuma značajan su pokazatelj kako smo svjesni da su naše šume neprocjenjivo bogatstvo koje čuvamo.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „ovo je također još jedan od dobrih primjera povlačenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja RH kako bi se obnovila infrastruktura te modernizirala zastarjela tehnologija i oprema.“