Uspješne priče

Od latica „starinske ruže“ do sapuna s malinovim uljem – posjetili smo čudesnu radionicu u Šikićevim dvorima u Murteru

U uskoj Šikinoj ulici na broju 12, na samom ulazu u Murter, u dvoru Sanje i Borisa Šikića sve miriše po bilju. Mediteranskom. Sanja nas je dočekala u svojoj radionici. U montažnom objektu na početku Šikićevih dvora koje je kupila i stvorila svoj radni kutak u kojem nastaju rakije i likeri, prirodna kozmetika i sapuni, zahvaljujući mjerama Ministarstva poljoprivrede

Naime, Sanja i Boris su se prijavili prije tri godine na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.,za tip operacije 6.3.1 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava putem kojeg su ostvarili potporu Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u iznosu od 111.600,00 kuna.

”Imamo posjede i kuću na Kornatu, u Vruljama, a uvijek smo se bavili poljoprivredom i kad je počelo osnivanje OPG-ova, tamo negdje 2003. godine, odlučili smo i mi registrirati OPG i koristiti poticaje. I tako je krenulo. Najprije polako i pomalo. Kako moj diver Ante nije u radnom odnosu i cilo lito je na Kornatu, počeo je, nakon što smo registrirali OPG, tamo prodavati maslinovo ulje i rakiju smokovaču. Prije pet godina i muž je otišao u mirovinu i tada smo se više posvetili proizvodnji i prodaji vlastitih proizvoda koji su svi na bazi maslinova ulja i rakije od smokava. Imamo štand u Vruljama i zbilja dobro ide. Čak je i lani, neovisno o koroni, prodaja išla dobro. Nautičari su ti koji najviše kupuju, a njih je uvik na Kornatima. Jednom prilikom jedan Austrijanac kupio je sve što je bilo na štandu” – govori Sanja, ne skidajući osmijeh s lica.

Latice “starinske ruže” imaju intenzivan miris i puno manje latice od drugih vrsta ruža. Zaslađene su šećerom i sad nekoliko dana “dozrijevaju” na suncu. Pustit će sok koji ide u rakiju smokovaču i onda će još 40 dana dozrijevati.

Na štandu u Vruljama, kao i na policama u Sanjinoj radionici, iza koje se nižu tipične dalmatinske kuće od kamena, više nisu samo rakija od smokve i ulje. Obogatila je i proširila asortiman proizvoda, koristeći sve što priroda na škrtom kornatskom kamenu podari, vodeći pri tomu brigu o dizajnu i ekologiji. Nema plastične ambalaže, svi su proizvodi pakirani u staklene boce, limenke i papir. Kvaliteta maslinova ulja, prirodne kozmetike, likera i rakije neupitna je.

Oznaka HOK-a

”Napravili smo sedam vrsta rakija i likera – travaricu, rakiju od mirte, žuke mendule, višnje, kadulje, oraha i ruže. Sve one imaju oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda. Na Kornatu imamo smokava, tamo ih beremo i sušimo, a ovde kuvamo rakiju. E, onda sam počela raditi i prirodnu kozmetiku, balzame, macerate i sapune. Ma znate šta! Mi sve imamo na Kornatu! Jest da je to krš, ali ima i kadulje i smilja, u jedan smo vrt posadili lavandu za naše potrebe, imamo oko 200 stabala maslina i 60 smokava, a i ode u Murteru imamo oko 80 maslina. I to vam je ekstenzivni način uzgoja maslina, što znači da nema korištenja umjetnih gnojiva i drugih kemijskih preparata. Na nama je da to što imamo iskoristimo, dodamo neku vrijednost i malo bolje zaradimo nego da samo prodajemo čistu smokovaču i ulje.”

Smokovača i maslinovo ulje

Baza prirodnih sapuna koje Sanja radi je maslinovo ulje, uz dodatak malo palmina ulja, bez kojeg bi se sapun brzo otopio. Dodaje i malo kokosova ulja te eterično ulje kadulje ili lavande, a u neke mljeveno smilje ili macerat smilja.

”Proizvodimo male količine prirodne kozmetike, ali za svaki proizvod se mora proći sve kontrole i ateste kao da sam “Pliva” ili “Saponia”. Moja Kate, kći, glavna je za marketing, a njezina starija kći, moja kreativna unuka, jako voli radit sa mnom i sve je zanima. Mlađa je još mala i zaigrana” – Sanja će. Kate Šikić Čubrić živi u Betini i poznajem je kao ravnateljicu Muzeja betinske drvene brodogradnje, ali pojma nisam imala da ima veze s OPG-om Šikić. Kate je prije tri godine otvorila Facebook i Instagram OPG-a Šikić. Tada je prodaja krenula još bolje.

Njihove proizvode prepoznali su i Općina Murter-Kornati i tamošnja Turistička zajednica te Nacionalni park Kornati pa ih kao autentični, murterski proizvod i suvenir otkupljuju i poklanjaju poslovnim partnerima i gostima

Na odlasku iz Šikićevih dvora za oko su nam zapele boce na kamenom zidu napunjene laticama ruže, prošarane bijelom i rozom bojom.

”To su latice starinske ruže koje imaju intenzivan miris i puno manje latice od drugih vrsta ruža. Zaslađene su šećerom i sad nekoliko dana dozrijevaju na suncu. Pustit će sok koji ćemo staviti u rakiju smokovaču i onda će još 40 dana dozrijevati. Tek nakon tog procesa liker od ruže može na degustaciju i u boce” – pojasnila nam je Kate,  Sanja se vratila svojem loncu i sapunu te s kuhačom u ruci doviknula: ”Evo još malo i bit će gotov! Fala vam na posjetu! Dođite nam opet i nemojte šta zamirit…”

Piše: Katarina Rudan

Fotografije: Nikša Stipaničev/Cropix