Novosti

Objavljen Vodič za Korisnike podmjere 6.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Vodič za Korisnike podmjere 6.1. “Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima”, tipa operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima”.

Vodič je namijenjen potencijalnim Korisnicima s ciljem upoznavanja s postupkom podnošenja Zahtjeva za potporu, zatim funkcioniranja AGRONET aplikacije pomoću koje se Zahtjev za potporu podnosi te terminologije s kojom se Korisnici susreću prilikom ispunjavanja Poslovnog plana, poput izračuna troškova amortizacije, poreza na dohodak, provjere ekonomske održivosti projekta i sl.

Podsjećamo da su prihvatljivi korisnici u tipu operacije 6.1.1. mladi poljoprivrednici koji u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu imaju navršenih 18 godina, a manje od navršenih 41 godinu i koji podnose poslovni plan za poljoprivredno gospodarstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura te u skladu s točkom 3. Priloga I Natječaja.

U skladu s člankom 5. Pravilnika, potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti navedenih u poslovnom planu, a visina potpore po Korisniku iznosi 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Prihvatljive aktivnosti su aktivnosti u svrhu poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade proizvoda iz Dodatka I Ugovora o funkcioniranju EU sukladno članku 7. Pravilnika isključujući za natječaj kupnju jednogodišnjeg bilja i sjemenja. Objašnjenja pojedenih prihvatljivih aktivnosti su navedena u prilogu I natječaja u točkama 4., 5., 6.,7. i 8.

Prihvatljive aktivnosti provode se na ruralnom području sukladno definiciji ruralnog područja iz članka 3. Pravilnika.

Više informacija o provedbi tipa operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” pronađite ovdje.

Vodič možete preuzeti ovdje.

 

Preuzmite (PDF, 4.26MB)