Novosti

Objavljen Pravilnik o provedbi intervencija 77.01. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete i 77.02. Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu

U Narodnim novinama broj 146. od 8. prosinca 2023. godine objavljen je Pravilnik o provedbi intervencija 77.01. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete i 77.02. Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu iz Strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. 2027.

Ovim Pravilnikom utvrđuje se provedba intervencija 77.01. Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete i 77.02. Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu.

Cilj intervencije 77.01.  Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete je potaknuti poljoprivredne proizvođače na sudjelovanje u sustavima kvalitete što doprinosi povećanju vrijednosti proizvoda te štite proizvod s oznakom kvalitete od zlouporabe i imitacije. Učinkovitost dostizanja cilja podrazumijeva prepoznavanje proizvoda te spremnost potrošača na plaćanje više cijene za proizvode s oznakom kvalitete. Prepoznavanje ovakvih oznaka na proizvodu omogućava potrošačima da vjeruju proizvođačima i razlikuju proizvode posebne kvalitete, a istovremeno pomaže proizvođačima da prodaju svoje proizvode po cijeni koja odgovara njihovoj kvaliteti.

Intervencija 77.02. Potpora za aktivnosti informiranja i promoviranja koje provode skupine proizvođača na unutarnjem tržištu uključuje informativne i promotivne aktivnosti za tržište EU-a koje provode skupine proizvođača za poljoprivredne ili prehrambene proizvode obuhvaćene sustavima kvalitete u skladu sa EU zakonodavstvom, nacionalnim sustavom kvalitete i sustavima ekološke proizvodnje. Ova intervencija ima za cilj naglasiti dodatnu kvalitetu ili druga posebna svojstva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bez zavaravanja potrošača i davanja prednosti tim proizvodima samo radi njihovog podrijetla.

Ciljevi intervencije ove su:

  • informiranje potrošača i distributera o poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima obuhvaćenim EU sustavima kvalitete, nacionalnim sustavima kvalitete ili ekološkim proizvodima te o njihovim posebnim značajkama i osobinama,
  • informiranje potrošača o vjerodostojnosti, visokim standardima dobrobiti životinja ili zaštite okoliša koji su vezani uz navedene sustave kvalitete,
  • širiti informacije o nutritivnim i za zdravlje važnim aspektima proizvoda, uključujući specifične znanstvene i stručne spoznaje.

Više informacija o provedbi ovih intervencija pronađite u tekstu Pravilnika koji se nalazi na poveznici.