Novosti

Obitelj Trbović – od tokarije, preko šumarstva do pilane Đurići

Uspješnu obiteljsku priču započeo je otac Božo Trbović, nastavio sin Rade, a još 2016. godine prijavili su se i prošli na natječaju za provedbu podmjere 8.6. Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda.

Od tokarije, preko šumarstva do Pilane Đurići, najkraći je opis uspješne obiteljske priče koju je započeo danas umirovljeni Božo Trbović, a nastavio razvijati sin Rade. “Još 1985. godine kada sam ostao bez posla, krenuo sam u tokariju. Kupio prvi tokarski stroj, a kako sam ušao u dogovore s brodograđevnom industrijom, posao je rastao pa sam ih kupio još. U jednom trenutku sam ih imao osam i 15 zaposlenih radnika. Radili smo za 3. Maj, Uljanik, a najviše za brodogradilište u Kraljevici. Išlo je dobro do 1989. godine kada se sve urušilo”, prisjeća se otac Božo čija pilana se nalazi nedaleko Gomirja u Općini Vrbovsko.

Nije bilo druge nego preorijentirati se, a kako je šumarstvo na ovim područjima tradicionalna djelatnost, odluka je došla prirodno. Kupili su jedan šumski traktor i počeli izvlačiti prve trupce. Uskoro su kupili i drugi. “Ratnih 1992/1993. godine nije se moglo ništa naplatiti i morali smo kompenzirati. Trupce koje smo dobili trebalo je prorezati pa sam odlučio krenuti s prvim strojem i malom pilanom. Tako smo funkcionirali oko godinu dana, a uskoro više nismo imali vremena za šumu i okrenuli se samo pilanarstvu”, kaže Božo koji je u mirovinu otišao 2009. zbog zdravstvenih problema i posao prepustio sinu.

Trenutno imaju 28 zaposlenih, firma radi 35 godina i – naglašava on, nikada se nije dogodilo da plaće nisu bile isplaćene na vrijeme ili da su kome bili dužni, nikada nisu imali neprijavljene radnike niti kakve druge napravilnosti.

Njegov sin Rade, pak, nastavlja u istom smjeru, ali i dalje razvija obiteljski posao. Tako su se 2016. godine prijavili i prošli na natječaju za provedbu podmjere 8.6. “Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda”, tip operacije 8.6.2. “Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva”. Isplaćeni iznos potpore iz EPFRR – Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. iznosio je 157.904,08 HRK (EU: 134.218,47 HRK) od čega su nabavili stroj za guljenje kore s trupaca.

“Mi smo financirali pola, pola smo dobili i na kraju svi zadovoljni. Za taj projekt smo se odlučili kako bismo dobili bolju kvalitetu robe, što dasaka, što peleta, budući da nam je kora stvarala probleme u postizanju željene kvalitete. Samu koru prodajemo u Sloveniju jednoj firmi, a plan nam je uskoro promijeniti i našu peć za kotlovnicu te s tom korom ložiti istu. Stroj je izvrstan, svaki dan je u funkciji i nemamo nikakvih problema. Postupak oko natječaja je prošao u redu, najduže se čekalo na prvi odgovor, ali nakon toga je sve išlo brzo i jednostavno. Tražilo se dosta dokumentacije, ali nam nije predstavljalo problem i općenito je suradnja sa svim institucijama tekla bez problema. Da je sufinanciranje bilo veće, recimo 70% umjesto 50%, bilo bi daleko lakše, ne bi morali dizati kredit, ali i ovo je velika pomoć”, doznajemo od vlasnika Rade Trbovića. Dobro iskustvo, dovelo je do odluke da se prijave i na drugi natječaj, također za operaciju 8.6.2., za koji su u siječnju 2020. potpisali ugovor.

Najviše posluju s Talijanima, a oko 30% proizvodnje otpada na domaće tržište. Imaju rezanu građu, suhu, parenu, hoblanu, elemente i pelete kao nusproizvod. Potražnja za peletima je dobra i ne žale se, ali tu je puno ulaganja. “Moramo se prilagoditi tržištu ako želimo opstati i to je prednost manjih firmi u odnosu na veće sustave – lakša je prilagodba u gotovo svakom trenutku. Svima nam je cilj ovdje ostati i nastaviti život i posao. Bitno nam je i radi naše djece, ali i radi ljudi koji kod nas rade”, naglašava Rade.