Novosti

Nova uljara PZ Cres kupljena PRR sredstvima omogućila je bržu preradu maslina što je doprinijelo kvaliteti maslinova ulja

“Iskoristili smo priliku otvaranjem natječaja 4.2.1. Programa ruralnog razvoja. Ukupno za postrojenje uljare i dva gospodarska vozila investicija je iznosila 3.087.610 kuna”, kažu u PZ-u Cres

Na adresi Šetalište 20. travnja 62 već dugo djeluje važna institucija na otoku Cresu – Poljoprivredna zadruga Cres. Zadruga je osnovana u Cresu 18. studenoga 1955. godine i od samih početaka osnovne djelatnosti su joj bile uzgoj ovaca i prerada maslina. Imala je vlastite pašnjake koje joj je dodijelila ondašnja država, a imala je i svoje stado ovaca.

Odmah nakon osnivanja Zadruga je dobila na korištenje zgradu u kojoj je još od 1939. godine postojala stara uljara s tri kamena mlina i tri preše. Godine 1973. Zadruga je zakoračila u moderna vremena kupivši uljaru kapaciteta 600 kg/sat. To je bila prva uljara kontinuiranog tipa u ondašnjoj državi. S godinom 2005. Poljoprivredna zadruga Cres je krenula korak dalje – kupljeno je novo postrojenje uljare, koja je nominalno imala kapacitet prerade 2000 kg/sat, a realno je mogla preraditi 1700 kg/sat.

“U početku je radila u tri faze. Iz horizontalne centrifuge posebno su izlazile vegetativna voda, komina i ulje. Međutim, nakon nekoliko godina, zbog zabrane ispuštanja vegetativne vode u kanalizaciju, prešlo se na sistem prerade u dvije faze. Voda i komina su iz dekantera izlazile zajedno kroz isti otvor. Proces proizvodnje nam je pao za 30%. Taj kapacitet nije zadovoljavao potrebe prerade po sistemu berba-prerada. To znači da je Zadruga u dogovoru s Udrugom ULIKA, u cilju dobivanja što kvalitetnijeg ulja, isti dan prerađivala masline u maslinovo ulje. Maslinari su imali obavezu svake večeri donijeti svježe ubrane masline”, govore nam u PZ-u Cres.

S obzirom na dogovor s maslinarima i želju za dobivanjem što kvalitetnijega maslinova ulja, u PZ-u Cres odlučili su se na kupnju postrojenja većeg kapaciteta. I odlučili se na povlačenje novca iz EU projekata. To im je bilo prvi put da su povukli EU sredstva.

“Iskoristili smo priliku otvaranjem natječaja za tip operacije 4.2.1. Programa ruralnog razvoja. Umjesto jednog postrojenja većeg kapaciteta, odlučili smo se za dva manja. Prijemni koš i mlin su zajednički, a ostalo je podijeljeno u dvije grupe. Svaka grupa ima tri miješalice, svoj dekanter (horizontalnu centrifugu za odvajanje ulja od paste) i svoj vertikalni separator za dodatno pročišćavanje dobivenog ulja. Ukupno za postrojenje uljare i dva gospodarska vozila investicija je iznosila 3.087.610 kuna.”

Uljara ih je koštala 2.637.610 kn, a gospodarska vozila 375.000 kn.

“Dodatno smo za potrebe novog postrojenja uljare iz vlastitih sredstava uložili 250.000 kn za uređenje postojećeg prostora uljare (sustave odvodnje, svježe vode, elektroinstalacije i nova protuklizna podloga na podu). Kako je potpora iz Programa doprinijela našem poslovanju i razvoju? Pomogla je jer novi kapaciteti postrojenja uljare omogućuju da se u kratkom vremenskom razmaku prerade sve masline koje se uberu na dnevnoj bazi. A rezultat toga je veća kvaliteta dobivenog maslinova ulja. Prijavili smo se i za tip operacije 3.1.1 – “Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode”, zahtjev nam je odobrena. Veselimo se, jer svaka pomoć proizvođačima je dobro došla nagrada za uloženi trud.”

Prilikom aplikacije i prilikom pripreme i provedbe projekta, vele, surađivali su s konzultantskom firmom i kažu da je suradnja s institucionalnim partnerima ispunila njihova očekivanja.

“I prije objavljenog natječaja imali smo pripremljenu potrebnu dokumentaciju. Svakako bismo i drugima preporučili ovakav tip suradnje i provedbe projekta. A na što ljudi moraju biti spremni ako se odluče za apliciranje za potpore? Bitno je u startu znati što se želi i posložiti hodogram aktivnosti. Bilo je stresno jer u našem slučaju realizacija se odvijala u doba pojave COVID-19. Treba se naoružati strpljenjem…”

Piše: Meri Šilović

Fotografije: PZ Cres