Novosti

Nema većeg zadovoljstva nego kad vidiš da će biti dobar urod jer si sve dobro odradio

Kad smo započeli nismo imali ništa od mehanizacije. Krenuli smo praktički od nule, no sada smo poprilično dobro mehanizirani, kaže Branko Čeko koji je prije dvije godine prošao na natječaju za tip operacije 4.1.1. i sredstvima obnovio dio strojeva kojima je olakšao uzgoj i preradu maslina.

Branko Čeko, vlasnik poljoprivrednog obrta Čeko, završio je Srednju poljoprivrednu školu u Poreču, smjer vinogradarsko-voćarski, i nakon škole se zaposlio kao poljoprivredni tehničar. “Od tada sam stalno vezan uz poljoprivredu. U početku sam se bavio iz zadovoljstva i da malo potpomognem kućnom budžetu, no kasnije je to preraslo u ozbiljniji posao“, kaže.
Konkretnije se s obitelji počeo baviti poljoprivrednom proizvodnjom 2000. godine kada su supruga Mirjana i on posadili prvih pedesetak maslina. Danas imaju 2.100 maslina. “Sve smo ih posadili vlastitim rukama i uz pomoć prijatelja. U radovima je vrlo rado sudjelovao i naš sin Filip i uz nas zavolio taj posao. I on je završio Srednju poljoprivrednu školu te se zaposlio na svom OPG-u“, govore supružnici Čeko.

Branko je uz poljoprivredni obrt paralelno imao i OPG kako bi lakše došao do mogućnosti zakupa poljoprivrednog zemljišta. “Kako su godine prolazile, jednom su prednost imali obrti, drugi puta OPG-i pa je nužno bilo imati jedno i drugo. Prije nekoliko godina to je zakonski onemogućeno tako da je OPG preuzeo sin. Sada radimo zajedno kao jedna organizacijska jedinica. Filip je na početku, a ja pri kraju svoje poljoprivredne karijere jer krajem godine stječem prve uvjete za mirovinu. Sin će tako uskoro preuzeti glavnu riječ, a ja ću mu biti koliko god budem mogao od pomoći“, ističe Branko.
Prije dvije godine zasadili su i nasad od 1,2 ha badema sorte Feragnez i Tuono. Od sorti maslina uzgajaju: Bjelicu, Leccino, Frantoio, Pendolino, Moraiolo, Rosulju i Črnicu te dobivaju monosortna ulja. Masline beru i prerađuju unutar 24 sata od berbe kako bi postigli što bolju kvalitetu ulja.
U posljednjih desetak godina osvojili su brojne nagrade. “Ove smo godine bili vicešampioni na natjecanju Zeleno zlato Istre u Taru, ušli smo osmi put u svjetski katalog maslinovih ulja Flos Olei. Tu je i zlatna medalja AIPO Verona 2019. a postali smo i vicešampioni Top10 na natjecanju Zlata oljčna vejica u Piranu u Sloveniji”, kažu.

“Sve osim berbe uspijevamo odraditi sami i ove smo godine nas troje uspjeli orezati sve masline. Kada smo započeli nismo imali ništa od mehanizacije. Krenuli smo praktički od nule, no sada smo poprilično dobro mehanizirani. Prije dvije godine prošao sam na natječaju za tip operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja pa smo obnovili dio priključnih strojeva, ali još nam ponešto fali. Najvažniji bi nam bio novi traktor. Strojevi koji su sufinancirani od strane EU su atomizer, malčer, riper, kultivator, baterijske škare za rezidbu, agregat za navodnjavanje, traktorska prikolica“, kaže Branko.
Naime, Poljoprivredom obrtu Čeko je u sklopu Mjere 4, Podmjere 4.1. “Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva”, operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” odobren projekt u siječnju 2017. Ukupna vrijednost projekta iznosi 188.743,55 kuna od čega je 56.623,07 kuna financirano iz vlastitih sredstava, 112.302,41 kuna iz proračuna EU te 19.818,08 kuna iz proračuna Republike Hrvatske.

Planirano ulaganje u mehanizaciju doprinijelo je, kažu, poboljšanju gospodarskih rezultata te će unaprijediti obradu poljoprivrednog zemljišta i povećati kvalitetu i količinu maslina i maslinovog ulja. “Da bi netko radio ovaj posao, mora ga prije svega voljeti i dati cijelog sebe u to. Nema tu velike zarade niti bogatstva, ali ima puno zadovoljstva kada vidiš da si nešto dobro odradio, da se sprema dobra cvatnja ili dobar urod. Puno su nam pomogla dobivena sredstva, pomažu i državni poticaji i bez njih mislim da ne bi opstali, zaključuje Branko Čeko.